Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle

Ukrainaan palaaminen: usein kysyttyä

Yleistä tietoa

Jos aiot palata EU:sta Ukrainaan joko väliaikaisesti tai pysyvästi, ota huomioon, mitä vaikutuksia tällä voi olla asemaasi ja oikeuksiisi EU:ssa. Käytännön asioista olisi huomioitava muun muassa pankkitili, jonka olet avannut sinut vastaanottaneessa maassa. Tällä sivulla on tietoa, jonka tarkoituksena on auttaa vastaamaan Ukrainaan paluun yhteydessä herääviin kysymyksiin.

Väliaikainen paluu Ukrainaan

Olen rekisteröitynyt tilapäistä suojelua varten, mutta haluan palata lähiaikoina Ukrainaan. Menetänkö oikeuteni EU:ssa?

Tilapäistä suojelua koskeva EU-direktiivi tarjoaa mahdollisuuden palata vapaaehtoisesti, ja siinä säädetään toimenpiteistä, joita sovelletaan tilapäisen suojelun päättymisen jälkeen. Jos sinun on palattava Ukrainaan lyhyeksi aikaa esimerkiksi sukuloimaan, pelastaaksesi perheenjäsenesi tai noutaaksesi asiakirjoja, et menetä oikeuttasi tilapäiseen suojeluun. EU-maiden ei pitäisi pitää lyhyttä käyntiä Ukrainassa osoituksena päätöksestä Ukrainaan vapaaehtoisesti palaamisesta ennen tilapäisen suojelun päättymistä. Lyhyen edestakaisen Ukrainan-vierailun ei näin ollen pitäisi johtaa oleskeluluvan peruuttamiseen eikä tilapäiseen suojeluun liittyvien oikeuksien menettämiseen. 

Pysyvä muutto takaisin Ukrainaan

Minulle on myönnetty tilapäinen suojelu EU:ssa, ja nyt haluan palata Ukrainaan. Voinko palata myöhemmin uudestaan EU:hun ja saada tilapäistä suojelua?

Jos aiot palata Ukrainaan, sinun on ilmoitettava suunnitelmistasi asuinmaasi viranomaisille. Jos myöhemmin päätät tulla takaisin EU:n alueelle ennen hätätilan päättymistä, sinulla on jälleen oikeus tilapäiseen suojeluun. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä sen maan kansallisiin viranomaisiin, jossa olet. Heiltä saat lisätietoa siitä, miten sinun on ilmoitettava lähdöstäsi, miten ilmoitusjärjestelmä toimii ja mitä seurauksia ilmoituksen tekemättä jättämisestä aiheutuu, sekä tietoa tilapäistä suojelua saaviin henkilöihin sovellettavista suojatoimista.

Pankkitilit

Onko pankkitilini edelleen aktiivinen, jos päätän palata Ukrainaan ja tilapäisen suojelun rekisteröintini ei näin ollen enää ole voimassa?

Sinun on pidettävä pankkitilisi auki niin kauan kuin oleskelulupasi on voimassa, vaikket käyttäisikään tiliä siksi, että muutat Ukrainaan pidemmäksi ajaksi.