Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Vrnitev v Ukrajino: vprašanja in odgovori

Pregled

Ko boste načrtovali vrnitev v Ukrajino, bodisi začasno bodisi za stalno, morate upoštevati več stvari. Recimo, kako bo vaša vrnitev vplivala na vaše pravice v EU ali na vaš bančni račun v državi gostiteljici. Na tej strani so informacije, ki so vam lahko v pomoč pri odgovorih na ta vprašanja.

Vrnitev v Ukrajino za kratko obdobje

Registriran/-a sem za začasno zaščito, vendar se želim v kratkem vrniti v Ukrajino. Ali bom izgubil/-a svoje pravice v EU?

Direktiva o začasni zaščiti ponuja možnost prostovoljne vrnitve in določa ukrepe, ki se uporabljajo po prenehanju začasne zaščite. Če se morate za kratko obdobje vrniti v Ukrajino, na primer zaradi obiskov družine, dviga dokumentov ali reševanja družinskih članov, ne boste izgubili statusa začasne zaščite. Države EU morebitnega kratkega obiska v Ukrajini ne bi smele obravnavati kot odločitev o prostovoljni vrnitvi pred prenehanjem začasne zaščite. To pomeni, da kratka vrnitev v Ukrajino ne bi smela privesti do preklica dovoljenja za prebivanje in izgube pravic, povezanih s statusom. 

Vrnitev v Ukrajino

Zdaj imam začasno zaščito v EU in se želim vrniti v Ukrajino. Ali se bom lahko vrnil/-a v EU in izkoristil/-a začasno zaščito?

Če se nameravate vrniti domov v Ukrajino, o svojih načrtih obvestite organe države, v kateri prebivate. Če se pozneje, še pred koncem izrednih razmer, odločite vrniti v Evropsko unijo, boste ponovno upravičeni do začasne zaščite. Svetujemo vam, da se obrnete na organe svoje države članice gostiteljice za več informacij o tem, kako jih obvestiti o svojem odhodu/veljavnem sistemu obveščanja in posledicah neobveščanja ter o zaščitnih ukrepih, ki se uporabljajo za upravičence do začasne zaščite.

Bančni računi

Ali bo moj bančni račun še vedno aktiven, če se odločim za vrnitev v Ukrajino in če je moja registracija za začasno zaščito „neaktivna“?

Tudi vaši bančni računi bi morali ostati odprti, dokler je vaše dovoljenje za prebivanje še veljavno, tudi če je neaktivno zaradi vaše odločitve, da se za daljše obdobje vrnete v Ukrajino.