Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Visszatérés Ukrajnába: kérdések és válaszok

Áttekintés

Ha azt tervezi, hogy visszautazik vagy visszaköltözik Ukrajnába, érdemes szem előtt tartania néhány dolgot. Ilyen megfontolandó kérdés például, hogy visszatérése hogyan fogja befolyásolni azokat a jogokat, melyek itt az EU-ban megilletik Önt. Ennél gyakorlatibb aggályok is felmerülhetnek, például, hogy a visszaköltözés milyen hatással lesz a fogadó országban nyitott bankszámlájára nézve. Ezen az oldalon megpróbálunk választ adni a legfontosabb kérdésekre, melyekkel akkor szembesülhet, ha úgy dönt, hogy rövidebb vagy hosszabb időre visszatér Ukrajnába.

Rövid időre tervezek visszautazni Ukrajnába

Átmeneti védelemben részesülök, de vissza akarok utazni Ukrajnába egy rövid időre. Elveszítem-e jogaimat az EU-ban?

Az átmeneti védelemről szóló irányelv lehetőséget biztosít az önkéntes visszatérésre, és rendelkezik az átmeneti védelem megszűnését követően alkalmazandó intézkedésekről. Ha Önnek rövid időre vissza kell térnie Ukrajnába, például azért, hogy meglátogassa hozzátartozóit, magához vegyen ott hagyott iratokat, vagy megmentse családtagjait, nem fogja elveszíteni átmeneti védelmi jogállását. Az uniós országok hatóságai ezt nem fogják úgy értelmezni, hogy Ön önkéntesen visszatért hazájába az átmeneti védelem időtartamának lejárta előtt. Tehát ebben az esetben az Ön tartózkodási engedélye nem kerül visszavonásra, és az átmeneti védelemhez fűződő jogokat sem veszíti el. 

Szándékomban áll visszaköltözni Ukrajnába

Átmeneti védelemben részesülök az EU-ban, és vissza akarok költözni Ukrajnába. Visszatérhetek-e majd újra az EU-ba, és jogosult leszek-e ismét átmeneti védelemre?

Ha Ön haza kíván térni Ukrajnába, erről értesítenie kell a lakóhelye szerinti ország hatóságait. Ha később úgy dönt, hogy mégis vissza akar térni az Európai Unióba, és a veszélyhelyzet még nem ért véget, Ön ismét jogosulttá válik az átmeneti védelemre. Javasoljuk, hogy az Önt fogadó tagállam hatóságainál tájékozódjon pontos teendőiről a visszaköltözéssel kapcsolatban, és hogy milyen következményekkel jár, ha elmulasztja értesíteni erről a hatóságokat. Kérjen tájékoztatást továbbá az átmeneti védelemben részesülőkre vonatkozó biztosítékokról.

Bankszámlák

Továbbra is aktív marad a bankszámlám, ha úgy döntök, hogy visszaköltözöm Ukrajnába, és ha átmeneti védelmi jogállásom „inaktívvá” válik?

Az Ön bankszámlái alapszabályként mindaddig aktívak maradnak, amíg az Ön tartózkodási engedélye érvényes – még akkor is, ha Ön hosszabb időre visszatér Ukrajnába.