Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Ukrajna helyreállítása és újjáépítése

Construction workers work on a building in Ukraine
SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images
Ukrajna helyreállítása és újjáépítése

Folyamatos uniós támogatás

Komoly és világszintű pénzügyi erőfeszítésre lesz szükség Ukrajna háború utáni újjáépítéséhez. Az EU már most is jelentős segítséget nyújt az ország ellenálló képességének megerősítéséhez, közép- és hosszú távon azonban még több támogatásra lesz szükség egy szabad és virágzó, az európai értékeken alapuló, az európai és a globális gazdaságba jól integrált ország alapjainak helyreállításához, és Ukrajna európai integráció felé vezető pályájának támogatásához.

Oroszország agressziós háborújának kezdete óta az EU és tagállamai, valamint az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” megközelítés jegyében közel 98 milliárd eurót fordítottak Ukrajna pénzügyi, humanitárius, sürgősségi, költségvetési és katonai támogatására:

  • 47,9 milliárd euróval támogatják az ország általános gazdasági, társadalmi és pénzügyi ellenálló képességének erősítését – ez magában foglalt egy példa nélküli nagyságú, 18 milliárd euró összegű pénzügyi támogatási csomagot 2023-ra;
  • az Európai Békekeretből és közvetlenül a tagállamoktól 33,1 milliárd euró értékű katonai segítség érkezett;
  • a tagállamok pedig 17 milliárd eurót kaptak segítségképpen ahhoz, hogy el tudják látni a háború elől az EU-ba menekülő ukránokat.

Az EU – kétoldalú jelleggel, a keleti partnerség és az Energiaközösség keretében – előmozdítja Ukrajnában a zöld reformokat, valamint az ország zöld újjáépítését és modernizációját.

Oroszország továbbra is folytatja agressziós háborúját, és még nem lehet tudni, hogy összességében mekkora erőfeszítéseket igényel majd Ukrajna újjáépítése. Fontos azonban, hogy már most elkezdjük megtervezni e nemzetközi erőfeszítés fő építőelemeit.

Az Ukrajna-eszköz

Annak érdekében, hogy segítse Ukrajna helyreállítási, újjáépítési és korszerűsítési erőfeszítéseit, az EU új támogatási mechanizmust fog életbe léptetni a 2024–2027-es időszakra. Az Ukrajna-eszköz lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy ebben az időszakban – akár az 50 milliárd eurót is elérő összegben – célzott, stabil és kiszámítható pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának.

Az eszköz jól példázza, mennyire elkötelezett az EU a tekintetben, hogy az Oroszország által indított agressziós háború közepette támogassa Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton.

Bővebben az Ukrajna-eszközről

Az adományozók koordinációját célzó többszereplős platform

2023. január 26-án többszereplős koordinációs platform indult az ukrajnai helyreállítási és újjáépítési munkálatok támogatására. A platform elősegíti a nemzetközi adományozók és pénzügyi szervezetek közötti szoros koordinációt, és biztosítja a támogatás következetességét, átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Célja, hogy összehangolja az összes jelentős adományozó tevékenységét, akik egyrészt rövid távú pénzügyi támogatást nyújtanak, másrészt hosszabb távon is segítik az ország újjáépítését. Ily módon a platform a luganói, berlini és párizsi konferencia eredményeire építve jelentősen hozzá fog járulni a szükségletek kielégítését célzó erőforrások előteremtéséhez.

Bővebben az Ukrajnát támogató adományozók koordinációját célzó platformról

A nemzetközi támogatás mozgósítása

Ukrajnának most van szüksége segítségre. Az Európai Bizottság és partnerei nemzetközi támogatást mozgósítanak Ukrajna gazdasági és társadalmi stabilizációjához, újjáépítéséhez és a háború hatásaiból való kilábaláshoz. 

Nemzetközi szakértői konferencia Ukrajna helyreállításáról, újjáépítéséről és korszerűsítéséről

2022 októberében, Berlinben nemzetközi szakértői konferenciát rendeztek Ukrajna helyreállításáról, újjáépítéséről és modernizációjáról. Az esemény házigazdája az Európai Bizottság és a G7-ek akkori elnökeként Németország volt. A konferencia megrendezésével az EU és a nemzetközi közösség újra kifejezésre juttatta, hogy továbbra is elkötelezetten támogatják Ukrajnát. A konferencia résztvevői nyomatékosították, hogy a Bizottság és a nemzetközi közösség a továbbiakban és az ország azonnali szükségletein túlmenően is támogatni fogja Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke három dolgot emelt ki, amelyek kulcsfontosságúak Ukrajna sikeres újjáépítése szempontjából:

  • Biztosítani kell, hogy Ukrajna mindenkor megkapja a számára szükséges támogatást – a sürgősségi segélyektől a helyreállítást szolgáló forrásokon át a hosszú távú újjáépítést segítő támogatásig.
  • Gondoskodni kell olyan mechanizmusokról, amelyek révén a lehető legszélesebb körű és leginkluzívabb támogatást lehet nyújtani Ukrajnának.
  • Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseinek az ország uniós csatlakozására irányuló tágabb intézkedések részét kell képezniük.

Tekintettel arra, mekkora kihívásról van szó, a helyreállítási erőfeszítéseknek inkluzívnak kell lenniük, és a folyamatba minden érdekelt felet be kell vonni, ideértve a köz- és a magánszektor szereplőit, valamint a nemzetközi szervezeteket is. Ezért a konferencián különböző szakmai hátterű, számos különböző tudományágat képviselő világhírű szakértők, valamint a civil társadalom, a magánszektor és az ukrán kormány képviselői is részt vettek.

Az ukrán iskolák támogatása

Mivel Ukrajna jövője az iskolákban kezdődik, az EU 100 millió euróval támogatja a kárt szenvedett iskolák helyreállítását – ezt a Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló, 2022. évi beszédében jelentette be.

Az Európai Bizottság mintegy 14 millió eurót különített el iskolabuszok vásárlására, hogy az ukrán gyermekek biztonságosan eljuthassanak az iskolába. A Bizottság emellett uniós szintű kampányt indított azzal a céllal, hogy Ukrajna az adományozók jóvoltából további iskolabuszokat kapjon. A buszok kiszállításának költségeit az uniós polgári védelmi mechanizmus bizonyos feltételek mellett fedezi.

Ezzel párhuzamosan a Bizottság annak érdekében is együtt fog működni Ukrajnával, hogy az ország akadálytalanul hozzáférhessen az egységes piachoz, ezáltal lehetővé téve, hogy Ukrajna maximálisan kihasználhassa belső erőforrásait, gyorsítsa a növekedést és bővítse lehetőségeit.

Bővebben az „Iskolabuszok Ukrajnának” kezdeményezésről