Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Ukrajna helyreállítása és újjáépítése

Construction workers work on a building in Ukraine
SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images
Ukrajna helyreállítása és újjáépítése

Folyamatos uniós támogatás

Komoly és világszintű pénzügyi erőfeszítésre lesz szükség Ukrajna háború utáni újjáépítéséhez. Az EU már most is jelentős segítséget nyújt az ország ellenálló képességének megerősítéséhez, közép- és hosszú távon azonban még több támogatásra lesz szükség egy szabad és virágzó, az európai értékeken alapuló, az európai és a globális gazdaságba jól integrált ország alapjainak helyreállításához, és Ukrajna európai integráció felé vezető pályájának támogatásához.

Oroszország agressziós háborújának kezdete óta az EU és tagállamai, valamint az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” megközelítés jegyében ez idáig 99 milliárd eurót fordítottak Ukrajna pénzügyi, humanitárius, sürgősségi, költségvetési és katonai támogatására:

  • 50 milliárd euróval támogatták az ország általános gazdasági, társadalmi és pénzügyi ellenálló képességének erősítését,
  • 32 milliárd eurót tesz ki a katonai segítségnyújtásra fordított összeg,
  • a tagállamok pedig 17 milliárd eurót kaptak segítségképpen ahhoz, hogy gondoskodni tudjanak a háború elől az EU-ba menekülő ukránok ellátásáról.

Az EU – kétoldalú jelleggel, a keleti partnerség és az Energiaközösség keretében – előmozdítja Ukrajnában a zöld reformokat, valamint az ország zöld újjáépítését és modernizációját.

Oroszország továbbra is folytatja agressziós háborúját, és még nem lehet tudni, hogy összességében mekkora erőfeszítéseket igényel majd Ukrajna újjáépítése. Fontos azonban, hogy már most elkezdjük megtervezni e nemzetközi erőfeszítés fő építőelemeit.

Az Ukrajna-eszköz

Annak érdekében, hogy segítse Ukrajna helyreállítási, újjáépítési és korszerűsítési erőfeszítéseit, az EU új támogatási mechanizmust fog életbe léptetni a 2024–2027-es időszakra. Az Ukrajna-eszköz lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy ebben az időszakban – akár az 50 milliárd eurót is elérő összegben – célzott, stabil és kiszámítható pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának.

Az eszköz jól példázza, mennyire elkötelezett az EU a tekintetben, hogy az Oroszország által indított agressziós háború közepette támogassa Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton.

Bővebben az Ukrajna-eszközről

Az adományozók koordinációját célzó többszereplős platform

2023. január 26-án többszereplős koordinációs platform indult az ukrajnai helyreállítási és újjáépítési munkálatok támogatására. A platform elősegíti a nemzetközi adományozók és pénzügyi szervezetek közötti szoros koordinációt, és biztosítja a támogatás következetességét, átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Célja, hogy összehangolja az összes jelentős adományozó tevékenységét, akik egyrészt rövid távú pénzügyi támogatást nyújtanak, másrészt hosszabb távon is segítik az ország újjáépítését. Ily módon a platform a luganói, berlini és párizsi konferencia eredményeire építve jelentősen hozzá fog járulni a szükségletek kielégítését célzó erőforrások előteremtéséhez.

Bővebben az Ukrajnát támogató adományozók koordinációját célzó platformról

A nemzetközi támogatás mozgósítása

Ukrajnának most van szüksége segítségre. Az Európai Bizottság és partnerei nemzetközi támogatást mozgósítanak Ukrajna gazdasági és társadalmi stabilizációjához, újjáépítéséhez és a háború hatásaiból való kilábaláshoz. 

Az ukrán iskolák támogatása

Mivel Ukrajna jövője az iskolákban kezdődik, az EU 100 millió euróval támogatja a kárt szenvedett iskolák helyreállítását – ezt a Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló, 2022. évi beszédében jelentette be.

Az Európai Bizottság mintegy 14 millió eurót különített el iskolabuszok vásárlására, hogy az ukrán gyermekek biztonságosan eljuthassanak az iskolába. A Bizottság emellett uniós szintű kampányt indított azzal a céllal, hogy Ukrajna az adományozók jóvoltából további iskolabuszokat kapjon. A buszok kiszállításának költségeit az uniós polgári védelmi mechanizmus bizonyos feltételek mellett fedezi.

Ezzel párhuzamosan a Bizottság annak érdekében is együtt fog működni Ukrajnával, hogy az ország akadálytalanul hozzáférhessen az egységes piachoz, ezáltal lehetővé téve, hogy Ukrajna maximálisan kihasználhassa belső erőforrásait, gyorsítsa a növekedést és bővítse lehetőségeit.

Bővebben az „Iskolabuszok Ukrajnának” kezdeményezésről