Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Redresarea și reconstrucția Ucrainei

Construction workers work on a building in Ukraine
SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images
Redresarea și reconstrucția Ucrainei

Sprijin continuu din partea UE

Când se va termina războiul, Ucraina va avea nevoie de un efort financiar major din partea comunității internaționale. UE contribuie deja substanțial la consolidarea rezilienței actuale a țării, dar aceasta va trebui să fie ajutată și mai mult pe termen mediu și lung, pentru a putea să restabilească bazele unei țări libere și prospere, ancorate în valorile europene și bine integrate în economia europeană și mondială și să avanseze pe drumul european.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei, UE și statele sale membre, alături de instituțiile financiare europene, în cadrul unei abordări de tip Echipa Europa, pun la dispoziție aproape 108 miliarde EUR sub formă de sprijin financiar, umanitar, de urgență, bugetar și militar:

  • aproape 52 de miliarde EUR pentru reziliența economică, socială și financiară a țării
  • 39 de miliarde EUR sub formă de asistență militară
  • până la 17 miliarde EUR puse la dispoziția statelor membre pentru a răspunde nevoilor persoanelor care fug din calea războiului

UE promovează, de asemenea, reformele ecologice, precum și reconstrucția și modernizarea ecologică a Ucrainei la nivel bilateral, în cadrul Parteneriatului estic și al Comunității Energiei.

Câtă vreme războiul de agresiune al Rusiei continuă, nu se poate ști cu precizie la ce sumă totală se vor ridica nevoile de reconstrucție ale Ucrainei. Cu toate acestea, este important să fie concepute încă de pe acum principalele elemente constitutive ale acestui efort internațional.

Mecanismul pentru Ucraina

Pentru a ajuta Ucraina în eforturile sale de redresare, reconstrucție și modernizare, UE va lansa un nou mecanism de sprijin pentru perioada 2024-2027. Mecanismul pentru Ucraina este un instrument specific care va permite UE să furnizeze Ucrainei până la 50 de miliarde EUR sub formă de sprijin financiar stabil și previzibil în această perioadă.

Mecanismul subliniază angajamentul UE de a sprijini Ucraina atât în fața războiului de agresiune dus în prezent de Rusia, cât și pe calea sa către aderarea la UE.

Aflați mai multe despre Mecanismul pentru Ucraina

Platforma multiinstituțională de coordonare a donatorilor

Platforma multiinstituțională de coordonare a donatorilor pentru sprijinirea procesului de refacere, redresare și reconstrucție a Ucrainei a fost lansată la 26 ianuarie 2023. Ea permite o coordonare strânsă între donatorii internaționali și organizațiile financiare și asigură un sprijin coerent, transparent și responsabil.

Scopul său este de a asigura o coordonare sporită între toți actorii-cheie care oferă sprijin financiar pe termen scurt, dar și asistență pe termen mai lung pentru faza de reconstrucție. Bazându-se pe rezultatele conferințelor de la Lugano, Berlin și Paris, își propune să contribuie în acest fel la reducerea decalajului dintre nevoi și resurse.

Mai multe despre Platforma de coordonare a donatorilor pentru Ucraina

Mobilizarea sprijinului internațional

Acum este momentul în care Ucraina are cea mai mare nevoie de ajutor. Comisia Europeană și partenerii săi mobilizează sprijinul internațional pentru stabilizarea economică și socială, reconstrucția și redresarea Ucrainei în urma efectelor războiului. 

Sprijin pentru școlile din Ucraina

Deoarece viitorul Ucrainei începe în școlile sale, UE sprijină reabilitarea școlilor deteriorate cu suma de 100 milioane EUR, anunțată de președintă în discursul său din 2022 privind starea Uniunii.

Comisia Europeană a alocat aproximativ 14 milioane EUR pentru achiziționarea de autobuze școlare și pentru aducerea copiilor ucraineni la școală în condiții de siguranță. Comisia a lansat, de asemenea, o campanie la nivelul UE pentru a dona autobuze școlare Ucrainei, canalizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

În paralel, Comisia va colabora cu Ucraina pentru a asigura accesul neîntrerupt al țării la piața unică, oferindu-i Ucrainei posibilitatea de a-și valorifica la maximum potențialul, de a contribui la accelerarea creșterii economice și de a crea oportunități.

Mai multe despre autobuzele școlare pentru Ucraina