Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Pomoć Ukrajincima: kako donirati i angažirati se

EU pokazuje solidarnost s Ukrajinom

Ove su informacije dostupne i na sljedećim jezicima: ukrajinskom | українська | ruskom | русский

Kako možete pomoći

Svatko želi nekako pomoći ljudima koji su morali pobjeći iz Ukrajine zbog invazije ili koji su ostali u Ukrajini i trebaju pomoć.

Pomoći možete donacijama brojnim organizacijama koje u državama članicama EU-a prikupljaju pomoć za Ukrajince koji traže zaštitu u EU-u. Među njima su nacionalne podružnice međunarodnih agencija, krovne organizacije i niz drugih dobrotvornih i humanitarnih udruga. Kliknite na svoju zemlju kako biste saznali preko koje organizacije možete poslati donaciju.

Možete pomoći i ljudima u Ukrajini. Kako možete donirati, saznajte na službenim internetskim stranicama ukrajinske vlade o humanitarnoj pomoći. Donaciju možete poslati i preko glavnih humanitarnih organizacija koje djeluju na terenu i koordiniraju pomoć Ukrajini. Na njihovim internetskim stranicama u nastavku saznajte kako to možete učiniti.

To su okvirni i neiscrpni popisi. U vašoj regiji možda ima više sličnih organizacija, za dodatne informacije obratite se lokalnim tijelima.

Donacije iz privatnog sektora

Europska komisija uspostavila je novi sustav za usmjeravanje donacija u naravi iz privatnog sektora u Ukrajinu, Moldovu i susjedne države članice EU-a. Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu EU će koordinirati pravodobnu i sigurnu isporuku donirane hitne pomoći kao što su lijekovi, medicinska oprema, kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne protumjere i potrepštine za skloništa. Privatni subjekti iz cijelog EU-a koji žele donirati mogu se obratiti Komisiji na e-adresu: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Kako donirati

Bijeg od invazije: priče Ukrajinaca

Kako u Ukrajini rat sve više bjesni, tako je sve više ljudi prisiljeno pobjeći iz svojih domova. Saznajte neke od tih priča o hrabrosti i izdržljivosti. Ukrajinci govore o svojem bijegu i potresnim iskustvima. 

 

 Europljani podupiru izbjeglice

Unija s gotovo pola milijarde stanovnika danas aktivno podupire Ukrajinu. Europljani sudjeluju u prosvjedima širom kontinenta, a mnogi od njih ponudili su pomoć i otvorili svoja vrata ljudima koji bježe iz Ukrajine.

Videozapisi – iskustva svjedoka

Pogledajte videozapise Europljana koji pomažu ljudima koji bježe iz Ukrajine.

#StandWithUkraine. Podijeli

29. LIPNJA 2022.
Social Media Kit - EU Stands with Ukraine