Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina

Hjälp det ukrainska folket: så ger du en gåva och engagerar dig

EU står vid Ukrainas sida

Läs informationen på ukrainska eller ryska: Ukrainska | українська | Ryska | русский

Vill du hjälpa till?

Alla vill dra sitt strå till stacken och hjälpa människor som har tvingats fly från Ukraina på grund av invasionen eller som har stannat kvar i landet men behöver hjälp.

Du kan hjälpa till genom att ge en gåva till de många organisationer som har startat kampanjer i EU-länderna för att hjälpa dem som söker skydd i EU. Det gäller nationella grenar av internationella organisationer, paraplyorganisationer och andra välgörenhetsorganisationer och humanitära organ. Klicka på ditt land för att se vilka organisationer du kan donera till:

Du kan också stödja människor i Ukraina. Läs mer om hur du donerar via den ukrainska regeringens officiella webbplats för humanitärt bistånd. Du kan också ge en gåva till de stora biståndsorganisationer som är aktiva på plats och som samordnar hjälpen till Ukraina. Besök deras webbplatser för att se hur du gör:

Listan är inte uttömmande utan innehåller bara förslag. Det kan finnas fler organisationer som är verksamma i din region – kontakta dina lokala myndigheter för mer information.

Gåvor från den privata sektorn

EU-kommissionen har skapat ett nytt system för att slussa gåvor in natura från den privata sektorn till Ukraina, Moldavien och EU-länder i regionen. EU ska via sin civilskyddsmekanism samordna snabba och säkra leveranser av donerade nödartiklar som läkemedel, medicinsk utrustning, kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära motåtgärder och förnödenheter för inkvartering. Privata enheter i EU som vill ge gåvor kan mejla kommissionen på följande e-postadress: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Så ger du en gåva

Flykten: ukrainska röster

Kriget i Ukraina fortsätter att rasa och fler och fler är tvungna att fly sina hem. Ta del av flyktingarnas berättelser om mod och styrka när de talar om sin resa och en del av allt det hemska de har varit med om. 

 

 Människor i EU hjälper dem som flyr från kriget

Ett EU med nästan en halv miljard invånare har slutit upp för att stötta Ukraina. I hela Europa demonstrerar folk och många har erbjudit sig att hjälpa till och har öppnat sina hem för människor som flyr från Ukraina.

Videoklipp med berättelser

Se videoklipp med människor i EU som hjälper dem som flyr från Ukraina.

#StandWithUkraine. Dela

29 JUNI 2022
Social Media Kit - EU Stands with Ukraine