Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Pomoč Ukrajincem: kako lahko darujete in sodelujete

EU stoji Ukrajini ob strani

Te informacije so na voljo tudi v naslednjih jezikih: ukrajinščina | українська | ruščina | русский

Kako lahko pomagate

Vsakdo želi pomagati ljudem, ki so bili zaradi vojne prisiljeni pobegniti iz Ukrajine ali so ostali v svoji državi in potrebujejo pomoč.

Pomagate lahko z donacijami številnim organizacijam v državah članicah EU, ki zbirajo pomoč za prebivalce Ukrajine, ki iščejo zaščito v EU. Med njimi so nacionalne podružnice mednarodnih organizacij, krovne organizacije ter številne druge dobrodelne in humanitarne organizacije. Kliknite svojo državo in preverite, prek katere organizacije lahko darujete:

Pomagate lahko tudi ljudem v Ukrajini. Več o tem, kako lahko donirate, je na voljo na uradnem spletišču ukrajinske vlade za humanitarno pomoč. Pomagate lahko tudi z donacijami večjim organizacijam za pomoč, ki delujejo na terenu in koordinirajo pomoč Ukrajini. Za več informacij obiščite njihove spletne strani.

To so okvirni in neizčrpni seznami. V vaši regiji je morda dejavnih več organizacij. Za več informacij se obrnite na lokalne organe.

Donacije zasebnega sektorja

Evropska komisija je vzpostavila nov sistem za usmerjanje donacij v naravi iz zasebnega sektorja v Ukrajino, Moldavijo in sosedske države članice EU. EU bo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite usklajevala pravočasno in varno dostavo donirane nujne pomoči, kot so zdravila, medicinska oprema, kemični, biološki, radiološki in jedrski protiukrepi ter elementi za zatočišča. Zasebni subjekti iz EU, ki želite donirati, se lahko obrnete na Komisijo prek elektronske pošte: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Kako lahko donirate

Na begu pred invazijo: zgodbe iz Ukrajine

Ukrajina je še vedno v primežu vojne in vse več ljudi je prisiljenih zapustiti svoje domove. Spoznajte zgodbe o pogumu in vzdržljivosti ljudi, ki so med begom doživeli pretresljive izkušnje. 

 

 Evropejci in Evropejke podpirajo ljudi, ki bežijo pred vojno

Evropska unija, v kateri prebiva skoraj pol milijarde ljudi, danes stoji Ukrajini ob strani. Evropejci in Evropejke demonstrirajo po vsej celini, mnogi pa so ljudem, ki bežijo iz Ukrajine, ponudili pomoč in odprli vrata svojih domov.

Videoposnetki s pričevanji

Oglejte si videoposnetke Evropejcev in Evropejk, ki pomagajo ljudem, ki bežijo iz Ukrajine.

#StandWithUkraine. Deli

29. JUNIJ 2022
Social Media Kit - EU Stands with Ukraine