Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Hulp aan Oekraïners: zo kunt u doneren en helpen

De EU staat achter Oekraïne

Deze informatie is ook beschikbaar in het: Oekraïens | українська | Russisch | русский

Hoe u kunt helpen

Velen willen iets doen voor mensen die Oekraïne zijn ontvlucht vanwege de invasie of die daar zijn gebleven en hulp nodig hebben.

U kunt helpen door te doneren aan de vele organisaties in de EU-lidstaten die Oekraïense vluchtelingen steunen. Het gaat onder meer om nationale afdelingen van internationale organisaties, overkoepelende organisaties en andere liefdadigheids- en humanitaire organisaties. Klik op uw land om te zien voor welke organisatie u kunt doneren:

U kunt ook mensen in Oekraïne steunen. Lees meer over hoe u kunt doneren via de officiële website over humanitaire hulp van de Oekraïense regering. U kunt ook doneren aan de grote hulporganisaties die ter plaatse actief zijn en de hulp coördineren. Bezoek hun website hieronder om te zien hoe u dit kunt doen:

Dit zijn indicatieve en niet-uitputtende lijsten. In uw regio zijn mogelijk ook andere organisaties actief. Neem contact op met de lokale autoriteiten voor meer informatie.

Donaties van de particuliere sector

De Europese Commissie heeft een nieuw systeem opgezet om donaties in natura van de particuliere sector voor Oekraïne, Moldavië en EU-landen in de regio te kanaliseren. Via het EU-mechanisme voor civiele bescherming zal de EU de tijdige en veilige levering van gedoneerde noodgoederen zoals geneesmiddelen, medische apparatuur, chemische, biologische, radiologische of nucleaire tegenmaatregelen en onderdak coördineren. Particuliere entiteiten uit de hele EU die willen doneren, kunnen contact opnemen met de Commissie via e-mail: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Hoe u kunt doneren

Op de vlucht voor de invasie: Oekraïners vertellen

Nu de oorlog in Oekraïne blijft woeden, worden steeds meer mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Luister naar hun verhalen over moed en veerkracht, als ze spreken over hun tocht en een aantal schokkende ervaringen die ze hebben moeten meemaken. 

 

 Europeanen helpen oorlogsvluchtelingen

Een Unie van bijna een half miljard mensen heeft zich achter Oekraïne geschaard. Overal in Europa wordt gedemonstreerd en bieden mensen hulp en onderdak voor wie de oorlog in Oekraïne is ontvlucht.

Video’s

Bekijk video’s van Europeanen die vluchtende Oekraïners helpen.

#StandWithUkraine Delen

29 JUNI 2022
Social Media Kit - EU Stands with Ukraine