Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az Ukrajnából menekülők belépése a munkaerőpiacra

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська | orosz | русский

Munkavállalás

Az Európai Bizottság különböző szereplőkkel – többek között az ukrán hatóságokkal és a diaszpórával – működik együtt, hogy biztosítsa a menedékesek gyors és hatékony munkaerőpiaci integrációját. Amint arra az Oroszország Ukrajna elleni agressziója elől menekülők munkához, képzéshez és felnőttkori tanuláshoz való hozzáférését segítő iránymutatás is emlékeztet, ennek támogatására számos uniós szintű eszköz áll rendelkezésre.

Az Európai Bizottság és az Európai Munkaügyi Hatóság által közösen indított „uniós tehetségbázis” kísérleti projektnek köszönhetően a készségek ma már összepárosíthatók a betöltetlen állásokkal. Emellett az átmeneti védelemben részesülők a készségfejlesztési paktumban szereplő hálózatokon keresztül új nyelveket és alapvető digitális készségeket sajátíthatnak el.

A Bizottság felvette az ukrán nyelvet a harmadik országbeli állampolgárok készségprofil-készítő uniós eszközébe, hogy segítséget nyújtson az ukrán álláskeresőknek és azoknak, akik folytatni kívánják tanulmányaikat. 

Miután a Bizottság ajánlást és összehasonlító jelentést tett közzé az Ukrajnában szerzett tudományos és szakmai képesítések elismerésének megkönnyítéséről, a munkáltatók és a képzési intézmények könnyebben felmérhetik az EU-ba érkező ukránok készségeit. 

A Bizottság olyan információs webhelyet hozott létre, ahol az ukránok segítségért folyamodhatnak képesítésük elismertetése kapcsán, illetve ahol bárki tájékozódhat arról, hogy mit takar egy-egy képesítés. A Bizottság ezenkívül az Európai Képzési Alapítvány és az uniós tagállamok közreműködésével összehasonlította az ukrán és az európai képesítési keretrendszert.

A Bizottság továbbra is támogatja a tagállami foglalkoztatási szolgálatokat, amelyek kulcsszerepet játszanak az újonnan érkezők készségeit a lehető legjobban kiaknázó, aktív munkaerőpiaci politikák kialakításában.

Emellett különböző uniós alapokon keresztül támogatást nyújt más fontos tevékenységekhez, pl. szakmai gyakorlatok és nyelvtanfolyamok szervezéséhez, tanácsadáshoz és szakképzéshez. 

Uniós tehetségbázis

A Bizottság webalapú uniós tehetségbázist hozott létre, amely az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülőknek segít munkát találni az EU-ban.

Az uniós tehetségbázis kísérleti projekt, amely angol, ukrán és orosz nyelven érhető el az EURES-portálon keresztül. Rendeltetése, hogy a nemzeti foglalkoztatási szolgálatok, a magán-munkaközvetítő ügynökségek és a munkáltatók közös uniós platformjaként szolgáljon. Az EURES mintegy 4 000 munkáltató több mint 3 millió állásajánlatát kínálja, és nyitva áll minden csatlakozni kívánó munkáltató előtt.

Az uniós tehetségbázisban bármely munkanélküli személy regisztrálhat, aki az átmeneti védelemről szóló uniós irányelv szerinti ideiglenes védelemre vagy a nemzeti jog szerinti megfelelő védelemre és így munkavállalásra jogosult.

Az eszköz végigkalauzolja az álláskeresőket a regisztrációs folyamaton, melynek során rögzíteni tudják, milyen készségekkel rendelkeznek, és feltölthetik önéletrajzukat. Az uniós tehetségbázisban közzétett önéletrajzok megjelennek a részt vevő országok állami foglalkoztatási szolgálatainak, valamint a foglalkoztatási szolgálatok európai együttműködési hálózatában (EURES) részt vevő valamennyi ország regisztrált munkaadóinak adatbázisaiban. Az álláskeresők maguk is böngészhetnek az EURES-portálon közzétett állásajánlatok között.

Uniós tehetségbázis

A nemzeti minisztériumok és foglalkoztatási szolgálatok tájékoztatása

Cseh Köztársaság
Franciaország