Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az ukrajnai menekültek belépése a munkaerőpiacra

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська | orosz | русский

Munkavállalás

Az átmeneti védelemben részesülő embereket megilleti a jog, hogy munkát vállaljanak, önálló vállalkozói tevékenységet folytassanak és szakképzésben vegyenek részt. Megilleti őket továbbá az is, hogy ugyanolyan elbánásban részesüljenek (bérezés és egyéb munkafeltételek tekintetében), mint a tagállamok munkavállalói. 

A Bizottság: 

  • segít az Ukrajnából érkezőknek megszerezni az uniós munkavállaláshoz szükséges készségeket. Az ehhez szükséges támogatás az EU kohéziós forrásaiból, az európai menekültekre irányuló új kohéziós fellépésből (CARE) és a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból hívható le. Ilyen segítség lehet pl. nyelvtanfolyam, tanácsadás vagy alapképzés. 
  • A nyelvi és az alapvető digitális készségek elsajátítására a készségfejlesztési paktum keretében működő hálózatok is alkalmasak lehetnek; ezek révén a regionális hatóságok, az oktatási szervezetek és az Ukrajnából menekülőket támogató nem kormányzati szervezetek összekapcsolhatók egymással. 
  • A Bizottság felvette az ukrán nyelvet a harmadik országbeli állampolgárok készségprofil-készítő uniós eszközébe, hogy segítséget nyújtson az ukrán álláskeresőknek és azoknak, akik folytatni kívánják tanulmányaikat. 
  • A Bizottság új ajánlást tett közzé az Ukrajnában szerzett felsőfokú és szakmai képesítések elismerésének megkönnyítése érdekében, hogy a munkáltatók és a képzési intézmények könnyebben tájékozódjanak az Ukrajnából érkezők készségeiről. 
  • Az Európai Képzési Alapítvány támogatja az uniós, tagállami és ukrán hatóságokat az ukrán és az európai képesítési keretrendszerek összehasonlításában, továbbá olyan információs webhelyet hozott létre, ahol az ukránok segítségért folyamodhatnak képesítésük elismertetése kapcsán, illetve ahol bárki tájékozódhat arról, hogy mit takar egy-egy képesítés. 
  • A tagállami foglalkoztatási szolgálatok kulcsszerepet fognak játszani az újonnan érkezők készségeinek kiaknázását célzó, aktív munkaerőpiaci politika megvalósításában, és közvetítőkként fognak eljárni a munkaerőpiacon. 
  • A Bizottság emellett egy webalapú uniós tehetségbázist fog elindítani az Ukrajnából elmenekült emberek számára, hogy a készségeiknek megfelelő állásajánlatot találjanak.

Uniós tehetségbázis

A Bizottság webalapú uniós tehetségbázist hozott létre, amely az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülőknek segít munkát találni az EU-ban.

Az uniós tehetségbázis kísérleti projekt, amely angol, ukrán és orosz nyelven érhető el az EURES-portálon keresztül. Rendeltetése, hogy a nemzeti foglalkoztatási szolgálatok, a piaci alapú munkaközvetítő ügynökségek és a munkáltatók közös uniós platformjaként szolgáljon. Az EURES mintegy 4000 munkáltató több mint 3 millió állásajánlatát kínálja, és nyitva áll minden csatlakozni kívánó, alkalmazottakat kereső vállalkozás előtt.

Az uniós tehetségbázisban bármely munkanélküli személy regisztrálhat, aki az átmeneti védelemről szóló uniós irányelv szerinti átmeneti védelemre vagy a nemzeti jog szerinti megfelelő védelemre és így munkavállalásra jogosult.

Az eszköz végigkalauzolja az álláskeresőket a regisztrációs folyamaton, melynek során rögzíteni tudják, milyen készségekkel rendelkeznek, és feltölthetik önéletrajzukat. Az uniós tehetségbázisban közzétett önéletrajzok megjelennek a részt vevő országok állami foglalkoztatási szolgálatainak, valamint a foglalkoztatási szolgálatok európai együttműködési hálózatában (EURES) részt vevő valamennyi ország regisztrált munkaadóinak adatbázisaiban. Az álláskeresők maguk is böngészhetnek az EURES-portálon közzétett állásajánlatok között.

Uniós tehetségbázis

A nemzeti minisztériumok és foglalkoztatási szolgálatok tájékoztatása

Cseh Köztársaság
Franciaország