Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az Ukrajnából menekülők oktatásának támogatása

   

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська |  orosz | русский

Az oktatás támogatása

Children in a school class

Az Ukrajnából érkező menekültek között sok az iskoláskorú gyermek. Ha ezek a gyermekek iskolába járhatnak az őket befogadó országban, az oldja a bennük felhalmozódott feszültséget, stabilitást és normalitást visz a mindennapjaikba, és abban is segít, hogy bizakodóbban tekintsenek a jövőbe.  

A Bizottság:

Az Európai Képzési Alapítvány létrehozott egy információs oldalt, ahol tájékoztatást nyújt arról, hogy az Ukrajnából elmenekült emberek hogyan részesülhetnek oktatásban vagy képzésben az EU országaiban, akár korábbi tanulmányaikat folytatva, akár új oktatási vagy képzési programok résztvevőjeként, hogyan ismertethetik el képesítéseiket munkavégzés vagy tanulmányok céljából, és hogyan találhatnak álláslehetőségeket.

Kétnyelvű piktogramok diákoknak és tanároknak

alt=""

Ez a kiadvány a mindennapi életben szükséges legfontosabb szavakat és kifejezéseket tolmácsoló egyszerű ábrák révén segít leküzdeni a kommunikáció terén jelentkező kezdeti akadályokat az Ukrajnából érkezők és a fogadó országban őket segítők között. A kiadvány letölthető az EU hivatalos nyelvein, így magyarul is.

Letöltés

Európai Kutatási Térség Ukrajna számára

Az „Európai Kutatási Térség Ukrajna számára” portál egyablakos információs és támogatási szolgáltatásokat nyújt az Ukrajnában dolgozó és az Ukrajnából elmenekült kutatóknak. A portálon megtalálhatók az EU, az egyes országok és a nem kormányzati szervezetek kezdeményezései egyaránt. Célja, hogy segítse az érintett kutatókat lakhatási és álláslehetőségek felkutatásában, megkönnyítse okleveleik elismerését, és egyéb szolgáltatásokat kínáljon.

A portál a már meglévő EURAXESS hálózaton keresztül működik, amely az uniós tagállamokban és a Horizont Európa programhoz társult országokban több mint 600 központ és 43 nemzeti portál összekapcsolásával támogatja a kutatókat. 

Az EURAXESS által indított Science4Refugees kezdeményezés segít a menekült kutatóknak és végzős diákoknak, hogy szakmai gyakorlatot végezhessenek, illetve elhelyezkedhessenek részmunkaidős vagy teljes munkaidős állásban, továbbá lehetővé teszi számukra, hogy csatlakozzanak az Európai Kutatási Közösséghez. A Marie Skłodowska-Curie-cselekvések iránymutatásokkal segítik a veszélynek kitett kutatókat.

Dokumentumok

2023. JANUÁR 4.
Factsheet - Refugees from Ukraine: Support to school children and teachers English