Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Vluchten uit Oekraïne: steun voor onderwijs

   

Deze informatie is ook beschikbaar in het: Oekraïens | українська |  Russisch | русский

Steun voor onderwijs

Children in a school class

Veel vluchtelingen uit Oekraïne zijn schoolgaande kinderen. Naar school gaan helpt om hun psychologische stress te verlichten en hen een gevoel van stabiliteit en normaliteit en een toekomstperspectief te bieden.  

De Commissie:

  • financiert steun voor scholen, beroepsonderwijs en -opleiding en onderwijs en opvang voor jonge kinderen via het Cohesiefonds van de EU, Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps
  • coördineert een EU-solidariteitsgroep voor het onderwijs voor Oekraïne op om de behoeften van Oekraïense kinderen in kaart te brengen en de lidstaten die hen opvangen te ondersteunen, onder meer door peer learning en beleidsrichtsnoeren
  • biedt toegang tot leermateriaal in het Oekraïens en online leermiddelen en cursussen voor docenten via de School Education Gateway
  • ondersteunt vluchtelingen die docent zijn met toegang tot EU-programma’s en uitwisselingen op het eTwinning-platform

De Europese Stichting voor opleiding heeft een kenniscentrum opgezet met informatie over hoe vluchtelingen uit Oekraïne onderwijs of een opleiding in de EU kunnen voortzetten of er toegang toe kunnen krijgen, hoe hun kwalificaties begrepen en erkend kunnen worden voor werk- of studiedoeleinden, en hoe zij werk kunnen vinden.

Pictogrammen voor leerlingen en docenten

alt=""

Krijgt u Oekraïense leerlingen in de klas? Dit praktische boekje met pictogrammen helpt de eerste communicatiebarrières te overwinnen. Verkrijgbaar in alle EU-talen in combinatie met Oekraïens.

Downloaden

Europese onderzoeksruimte voor Oekraïne

Het portaal ERA4Ukraine (Europese onderzoeksruimte voor Oekraïne) is een centraal loket voor informatie en ondersteunende diensten voor in Oekraïne gevestigde onderzoekers en voor onderzoekers die Oekraïne ontvluchten. Het portaal bundelt initiatieven op EU-niveau, per land en van niet-gouvernementele groepen. Doel is getroffen onderzoekers te helpen huisvesting en werk te vinden, de erkenning van hun diploma’s te vergemakkelijken en andere diensten te verlenen.

Het wordt gelanceerd op het bestaande EURAXESS-netwerk, dat onderzoekers ondersteunt door meer dan 600 centra en 43 nationale platformen in lidstaten en met Horizon Europa geassocieerde landen met elkaar te verbinden. 

Andere EU-initiatieven zijn onder meer toegang tot Science4Refugees, een bestaand EURAXESS-initiatief dat vluchtelingen stages, deeltijdse en voltijdse banen en toegang tot een Europese onderzoeksgemeenschap aanbiedet, en MSCA – Researchers at risk.

Documenten

4 JANUARI 2023
Factsheet - Refugees from Ukraine: Support to school children and teachers English