Направо към основното съдържание
Солидарност на ЕС с Украйна
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Слава на Украйна!

Една година украинска съпротива

Атака срещу мира и демокрацията

Преди една година, на 24 февруари 2022 г., руските сили започнаха пълномащабно нашествие в Украйна. Агресивната война на Русия води до много смърт и разрушения в Украйна.

Украйна се превърна в център на нашия континент. Мястото, където се отстояват нашите ценности, където се защитава нашата свобода, където се пише бъдещето на Европа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Как се отразява войната на ежедневието

В началото, когато руските бомби започнаха да падат над градовете в цяла Украйна, цивилното население положи максимални усилия да продължи да живее както обичайно. Няколко месеца след началото на войната обаче на фона на нестихващото насилие вече не бе възможно да се извършват много обичайни ежедневни дейности, например да се отиде до местната пекарна или просто да се заведат децата на училище.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Отдаване на почит на смелите украинци

Цифрите и статистическите данни не са достатъчни, за да разкажат цялата история. За да разберем по-добре положението на място, събрахме историите от някои от хората, които понасят тежките последици от жестокостите на Русия.

Ще поддържаме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

От първия ден на неоправданата и незаконна война на Русия срещу Украйна Европейският съюз и неговите съюзници взеха колективно решение да подкрепят Украйна. От началото на войната Европейският съюз е предоставил на Украйна 67 милиарда евро икономическа, хуманитарна и военна подкрепа.

Ще продължим да предоставяме помощ на Киев по време на войната и след това. 

Прочетете повече за помощта от ЕС за Украйна

От друга страна, Европейският съюз ще продължи да оказва натиск върху руското правителство чрез комбинация от дипломация и набор от строги санкции.

Прочетете повече за санкциите на ЕС срещу Русия

Тясно политическо сътрудничество

Последиците от войната в Европа и извън нея

Военната агресия на Русия има глобални последици, като те са особено тежки за най-уязвимите. Щетите, нанесени на украинската инфраструктура, оказаха негативно въздействие върху продоволствената сигурност на милиони хора по света. 

Европейският съюз предприема стъпки, за да гарантира възстановяването на продоволствената сигурност в световен мащаб чрез международно сътрудничество. Той също така мобилизира хуманитарна помощ и подкрепа за най-засегнатите земеделски стопани.

Подготовка на по-светло бъдеще за Украйна

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

Солидарността на ЕС с Украйна и нейния народ ще остане непоколебима. Ние сме напълно наясно, че залогът е не само бъдещето на украинския народ, но и бъдещето на целия европейски континент. Свободата и демокрацията са в основата на европейския дух и ние никога няма да направим компромис с тях.

Твърдо вярваме, че Украйна ще излезе победител, тъй като справедливостта е от нейна страна. Когато настъпи този ден, Европейският съюз ще бъде заедно с Украйна, за да помогне на страната да стъпи на краката си и да подкрепи нейното възстановяване и реконструкция.

Имаме политическата воля извършителите на престъпления да бъдат подведени под отговорност, включително за престъплението агресия.  Като продължаваме да подкрепяме работата на Международния наказателен съд, ние изразяваме готовност да работим с международната общност за създаване на ad hoc международен трибунал или специализиран „хибриден“ трибунал за разследване и наказателно преследване на престъплението агресия, извършено от Русия. За да подпомогнем координирането на събирането на доказателства, ще създадем в Хага Международен център за наказателно преследване на престъплението агресия в Украйна.