Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukraini!

Eén jaar Oekraïens verzet

Een aanval op vrede en democratie

Een jaar geleden, op 24 februari 2022, begonnen Russische strijdkrachten met een grootschalige invasie van Oekraïne. Sindsdien heeft de Russische aanvalsoorlog dood en vernietiging in Oekraïne veroorzaakt.

Oekraïne is het centrum van ons continent geworden. De plaats waar onze waarden hoog worden gehouden, waar onze vrijheid wordt verdedigd, waar de toekomst van Europa wordt geschreven.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

De gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven

Toen de Russische bommen op steden in heel Oekraïne begonnen te vallen, deden de burgers hun best om een schijn van normaliteit op te houden. Maar na een paar maanden oorlog werden alledaagse dingen, zoals naar de plaatselijke bakker gaan of kinderen naar school brengen, niet langer mogelijk door het aanhoudend geweld.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Eerbetoon aan de moedige Oekraïners

Cijfers en statistieken volstaan niet om het volledige verhaal te vertellen. Om de situatie ter plaatse beter te begrijpen, hebben we getuigenissen verzameld van enkele mensen die zwaar te lijden hadden onder de Russische wreedheden.

Zo lang als het nodig is Oekraïne steunen

Vanaf de eerste dag van de ongerechtvaardigde en illegale oorlog van Rusland tegen Oekraïne hebben de Europese Unie en haar bondgenoten het collectieve besluit genomen om Oekraïne te steunen. Sinds het begin van de oorlog heeft de Europese Unie Oekraïne 67 miljard euro aan economische, humanitaire en militaire steun verstrekt.

Er zal bijstand naar Kiev blijven vloeien voor de duur van de oorlog en daarna. 

Lees meer over de bijstand van de EU aan Oekraïne

Anderzijds blijft de Europese Unie druk op de Russische regering uitoefenen met een combinatie van diplomatie en een reeks harde sancties.

Lees meer over de EU-sancties tegen Rusland

Nauwe politieke samenwerking

De gevolgen van de oorlog in Europa en daarbuiten

De Russische aanvalsoorlog heeft mondiale gevolgen, met name voor de meest kwetsbaren. De schade aan de Oekraïense infrastructuur heeft ernstige gevolgen gehad voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen over de hele wereld. 

De Europese Unie neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de voedselzekerheid wereldwijd wordt hersteld door middel van internationale samenwerking. Zij mobiliseert ook humanitaire hulp en steun aan de zwaarst getroffen boeren.

Zorgen voor een betere toekomst voor Oekraïne

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

De solidariteit van de EU met Oekraïne en zijn bevolking blijft onwrikbaar. Wij zijn ons er terdege van bewust dat het niet alleen gaat om de toekomst van het Oekraïense volk, maar ook om de toekomst van het hele Europese continent. Vrijheid en democratie vormen de kern van de Europese geest, en daarover zullen we nooit compromissen aangaan.

Wij zijn er stellig van overtuigd dat Oekraïne de overwinning zal behalen omdat het het recht aan zijn kant heeft. En wanneer die dag komt, zal de Europese Unie zij aan zij met Oekraïne staan om het land te helpen weer op de been te komen en om het herstel en de wederopbouw te ondersteunen.

We hebben de politieke wil om de plegers van misdaden ter verantwoording te roepen, ook voor deze militaire agressie.  De EU blijft de werkzaamheden van het Internationaal Strafhof steunen, maar is bereid om in samenwerking met de internationale gemeenschap een internationaal ad-hoctribunaal of een “hybride” tribunaal op te richten om de door Rusland gepleegde oorlogsmisdaden te onderzoeken en te vervolgen. Om de verzameling van bewijsmateriaal te helpen coördineren, zullen we in Den Haag een internationaal centrum voor de vervolging van de agressie tegen Oekraïne oprichten.