Een aanval op vrede en democratie
Een jaar geleden, op 24 februari 2022, begonnen Russische strijdkrachten met een grootschalige invasie van Oekraïne. Sindsdien heeft de Russische aanvalsoorlog dood en vernietiging in Oekraïne veroorzaakt.
Oekraïne is het centrum van ons continent geworden. De plaats waar onze waarden hoog worden gehouden, waar onze vrijheid wordt verdedigd, waar de toekomst van Europa wordt geschreven.
Toen Russische troepen Oekraïne aanvielen, bestond er wijdverbreide vrees dat het land niet lang bestand zou zijn tegen de kracht van de agressor en zou bezwijken. Wat het afgelopen jaar is gebeurd, is juist het tegenovergestelde. De legendarische moed van het Oekraïense volk heeft de wereld verbaasd en het verzet tegen de agressor houdt stand met de onwrikbare steun van de Europese Unie.
Als gevolg van de barbaarse Russische aanvallen op de infrastructuur en de burgerbevolking van Oekraïne zijn veel Oekraïners gedwongen om onderdak te zoeken in kelders zonder elektriciteit, gas of stromend water. Bovendien zijn scholen in het hele land zwaar gebombardeerd, waardoor kinderen niet naar school kunnen.
De gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven
Toen de Russische bommen op steden in heel Oekraïne begonnen te vallen, deden de burgers hun best om een schijn van normaliteit op te houden. Maar na een paar maanden oorlog werden alledaagse dingen, zoals naar de plaatselijke bakker gaan of kinderen naar school brengen, niet langer mogelijk door het aanhoudend geweld.

Eerbetoon aan de moedige Oekraïners
Cijfers en statistieken volstaan niet om het volledige verhaal te vertellen. Om de situatie ter plaatse beter te begrijpen, hebben we getuigenissen verzameld van enkele mensen die zwaar te lijden hadden onder de Russische wreedheden.
- Lees het verhaal van Nina Biletska, die een dagboek bijhield tijdens de gevechten in Tsjernihiv
- Op school wonen. Charkiv in oorlogstijd
- Lees het verhaal van Viktor Tkatsjov, de eigenaar van de bakkerij die erin slaagde een deel van zijn brood te schenken aan ziekenhuizen, ouderen en het leger.
- Tonja vluchtte uit Odessa en vond een toevluchtsoord in de EU. Zij vertelt over de steun die zij het afgelopen jaar heeft ontvangen en over haar hoop op de wederopbouw van Oekraïne.

Toen de oorlog begon, was Joelia 36 weken zwanger. Het was voor haar moeilijk om tot evacuatie te beslissen in een zo laat stadium van de zwangerschap. En ze wilde haar echtgenoot niet verlaten, die zich bij de territoriale verdediging heeft aangesloten. Zij wilde dat hij zijn pasgeboren baby ten minste één keer in zijn armen zou houden.
Zo lang als het nodig is Oekraïne steunen
Vanaf de eerste dag van de ongerechtvaardigde en illegale oorlog van Rusland tegen Oekraïne hebben de Europese Unie en haar bondgenoten het collectieve besluit genomen om Oekraïne te steunen. Sinds het begin van de oorlog heeft de Europese Unie Oekraïne 67 miljard euro aan economische, humanitaire en militaire steun verstrekt.
Er zal bijstand naar Kiev blijven vloeien voor de duur van de oorlog en daarna.
Lees meer over de bijstand van de EU aan Oekraïne
Anderzijds blijft de Europese Unie druk op de Russische regering uitoefenen met een combinatie van diplomatie en een reeks harde sancties.
Nauwe politieke samenwerking
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reisde op 2 februari 2023 naar Kiev, vergezeld van 15 commissarissen, voor de allereerste ontmoeting tussen het college van commissarissen van de EU en de Oekraïense regering. Dit was een krachtig signaal van de onwrikbare inzet van de EU om Oekraïne te helpen.
De politieke samenwerking met Oekraïne is hechter dan ooit:
- perspectief op toetreding
- toegang tot de interne markt
- synchronisatie met het Europese elektriciteitsnet
- toegang tot roaming
- bescherming van kinderen
Lees meer over de belangrijkste gebieden van steun en samenwerking
De gevolgen van de oorlog in Europa en daarbuiten
De Russische aanvalsoorlog heeft mondiale gevolgen, met name voor de meest kwetsbaren. De schade aan de Oekraïense infrastructuur heeft ernstige gevolgen gehad voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen over de hele wereld.
De Europese Unie neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de voedselzekerheid wereldwijd wordt hersteld door middel van internationale samenwerking. Zij mobiliseert ook humanitaire hulp en steun aan de zwaarst getroffen boeren.
Zorgen voor een betere toekomst voor Oekraïne

De solidariteit van de EU met Oekraïne en zijn bevolking blijft onwrikbaar. Wij zijn ons er terdege van bewust dat het niet alleen gaat om de toekomst van het Oekraïense volk, maar ook om de toekomst van het hele Europese continent. Vrijheid en democratie vormen de kern van de Europese geest, en daarover zullen we nooit compromissen aangaan.
Wij zijn er stellig van overtuigd dat Oekraïne de overwinning zal behalen omdat het het recht aan zijn kant heeft. En wanneer die dag komt, zal de Europese Unie zij aan zij met Oekraïne staan om het land te helpen weer op de been te komen en om het herstel en de wederopbouw te ondersteunen.
We hebben de politieke wil om de plegers van misdaden ter verantwoording te roepen, ook voor deze militaire agressie. De EU blijft de werkzaamheden van het Internationaal Strafhof steunen, maar is bereid om in samenwerking met de internationale gemeenschap een internationaal ad-hoctribunaal of een “hybride” tribunaal op te richten om de door Rusland gepleegde oorlogsmisdaden te onderzoeken en te vervolgen. Om de verzameling van bewijsmateriaal te helpen coördineren, zullen we in Den Haag een internationaal centrum voor de vervolging van de agressie tegen Oekraïne oprichten.