Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukrajini!

Eno leto ukrajinskega odpora

Napad na mir in demokracijo

Pred enim letom, 24. februarja 2022, so ruske vojaške sile začele obsežno invazijo na Ukrajino, s katero so povzročile smrt in uničenje v državi.

Ukrajina je postala središče naše celine, na kateri si želimo uveljavljati naše vrednoste, zaščititi svobodo in oblikovati prihodnost Evrope.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Vpliv vojne na vsakdanje življenje

Ko so ruske bombe začele padati na mesta po vsej Ukrajini, so se civilisti močno trudili, da bi vsaj poskušali ohraniti vtis normalnosti. Nekaj mesecev po začetku vojne pa zaradi nenehnih napadov vsakodnevni opravki, kot sta obisk lokalne pekarne ali šolanje otrok, niso bili več mogoči.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Priznanje pogumnim Ukrajincem

Številke in statistični podatki ne povedo celotne zgodbe. Da bi bolje razumeli stanje na terenu, smo zbrali pričevanja nekaterih ljudi, ki so izkusili najhujša ruska grozodejstva.

Podpora Ukrajini, dokler bo treba

Od prvega dne neupravičene in nezakonite ruske vojaške agresije proti Ukrajini Evropska unija in njene zaveznice odločno podpirajo Ukrajino. Evropska unija je od začetka vojne Ukrajini namenila 67 milijard evrov gospodarske, humanitarne in vojaške pomoči.

Pomoč bo Kijevu zagotavljala še naprej, in sicer tako med vojno kot po njej. 

Več o pomoči EU Ukrajini

Evropska unija bo s kombinacijo diplomatskih ukrepov in strogih sankcij še naprej izvajala pritisk na rusko vlado.

Več o sankcijah EU proti Rusiji

Tesno politično sodelovanje

Posledice vojne v Evropi in svetu

Posledice ruske vojaške agresije čuti ves svet, še posebej najranljivejši. Škoda, povzročena ukrajinski infrastrukturi, je nevarno ogrozila prehransko varnost milijonov ljudi po vsem svetu. 

Evropska unija sprejema ukrepe za ponovno vzpostavitev svetovne prehranske varnosti v okviru mednarodnega sodelovanja. Prav tako bo zagotovila humanitarno pomoč in podporo najbolj prizadetim kmetom.

Za svetlejšo prihodnost Ukrajine

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

Solidarnost EU z Ukrajino in njenimi prebivalci bo ostala neomajna. Zavedamo se, da ne gre le za prihodnost ukrajinskega naroda, temveč za prihodnost celotne evropske celine. Svoboda in demokracija sta v središču evropskega duha in o tem ne bomo nikoli sprejemali kompromisov.

Trdno smo prepričani, da bo Ukrajina zmagala, saj je pravica na njeni strani. In takrat bo Evropska unija stala Ukrajini ob strani in jo podprla pri njenem okrevanju in obnovi.

Trdno smo odločeni, da bodo odgovorni za zločine, tudi za vojaško agresijo, odgovarjali za svoja dejanja.  Še naprej bomo podpirali delo Mednarodnega kazenskega sodišča in sodelovali z mednarodno skupnostjo pri ustanovitvi ad hoc mednarodnega sodišča ali specializiranega „hibridnega“ sodišča za preiskovanje in pregon kaznivega dejanja agresije, ki ga je zagrešila Rusija. Za lažje usklajevanje zbiranja dokazov bomo v Haagu ustanovili mednarodni center za pregon kaznivega dejanja agresije proti Ukrajini.