Gå til hovedindholdet
EU's solidaritet med Ukraine
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukraini!

Et år med ukrainsk modstand

Et angreb på freden og demokratiet

For et år siden, den 24. februar 2022, indledte russiske styrker en omfattende invasion af Ukraine. Denne angrebskrig har siden da spredt død og ødelæggelse i Ukraine.

Ukraine er blevet centrum for vores kontinent. Det sted, hvor vores værdier holdes i hævd, hvor vores frihed forsvares, hvor Europas fremtid formes.

Ursula von der Leyen, formand for Kommissionen
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Krigens indvirkning på dagligdagen

I starten da Ruslands bomber begyndte at regne ned over byer i hele Ukraine, prøvede civilbefolkningen, så godt den kunne, at opretholde et liv med en smule normalitet. Men efter nogle få måneder var det ikke længere muligt at gøre dagligdags ting som at gå til det lokale bageri eller bare følge sine børn i skole på grund af de vedvarende blodige angreb.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Hyldest til de modige ukrainere

Tal og statistikker kan ikke fortælle hele historien. For bedre at forstå situationen for den almindelige ukrainer har vi indsamlet vidnesbyrd fra nogle af dem, der er hårdest ramt af Ruslands grusomheder.

Vi vil stå sammen med Ukraine, uanset hvor længe det varer

Fra den første dag af Ruslands uberettigede og ulovlige krig mod Ukraine har EU og dets allierede stået fast på den fælles beslutning om at støtte Ukraine. Siden krigens begyndelse har EU ydet 67 mia. euro i økonomisk, humanitær og militær støtte til Ukraine.

Og hjælpen vil fortsætte med at strømme til Kiev, så længe krigen varer, og i tiden derefter. 

Læs mere om EU's bistand til Ukraine

Og samtidig vil EU opretholde presset på den russiske regering ved hjælp af en blanding af diplomati og strenge sanktioner.

Læs mere om EU's sanktioner over for Rusland

Tæt politisk samarbejde

Krigens konsekvenser i og uden for Europa

Ruslands angrebskrig har globale konsekvenser, som især påvirker de mest sårbare. De skader, der er anrettet på Ukraines infrastruktur, har påvirket fødevaresikkerheden negativt for millioner af mennesker i hele verden. 

EU tager skridt til at sørge for, at den globale fødevaresikkerhed genoprettes gennem internationalt samarbejde. EU mobiliserer også humanitær bistand og støtte til de hårdest ramte landbrugere.

Sammen forbereder vi en lysere fremtid for Ukraine

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

EU's solidaritet med Ukraine og dets befolkning kommer ikke til at vakle. Vi er fuldstændig klar over, at det ikke kun er det ukrainske folks fremtid, men hele det europæiske kontinents fremtid, der er på spil. Frihed og demokrati er selve kernen i den europæiske ånd, og vi kommer aldrig til at gå på kompromis med disse værdier.

Vi er overbeviste om, at ukrainerne vil sejre, fordi retfærdigheden er på deres side. Og når den dag kommer, vil EU stå side om side med Ukraine for at hjælpe landet med at komme på fode igen og understøtte genopbygningen.

Vi har den politiske vilje til at drage gerningsmændene til ansvar for de begåede forbrydelser – også for den ulovlige aggression.  Samtidig med at vi fortsætter med at støtte Den Internationale Straffedomstols arbejde, er vi rede til at samarbejde med verdenssamfundet om at oprette en international ad hoc-domstol eller en "hybrid" specialdomstol, der skal efterforske og retsforfølge Ruslands ulovlige aggressioner. For at hjælpe med at koordinere indsamlingen af bevismateriale vil vi oprette et internationalt center for retsforfølgning af aggressionsforbrydelsen mod Ukraine i Haag.