Направо към основното съдържание
Солидарност на ЕС с Украйна

Санкции на ЕС срещу Русия след нахлуването в Украйна

#StandWithUkraine

В отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Владимир Путин срещу Украйна ЕС въведе безпрецедентни санкции, насочени към:

  • намаляване на способността на Кремъл да финансира войната
  • налагане на ясно изразена икономическа и политическа цена на руския политически елит
  • намаляване на икономическата база на Русия

Нашите санкции подкопават рязко икономическата база на Русия, като намаляват всяка перспектива за нейното модернизиране. Ще продължим да оказваме натиск върху Русия и върху онези, които я подкрепят на бойното поле. Ще продължим да преследваме приближените на Путин. И ще преследваме тези, които помагат на Русия да заобиколи санкциите или да попълва военния си арсенал.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Въздействие на санкциите

Тези мерки са интелигентни и координирани с нашите съюзници. Те са насочени срещу руския политически елит и налагат преки разходи на Русия за агресивната ѝ война, като същевременно вредят на промишлената и икономическата способност на Русия да води война, да произвежда повече оръжия и да ремонтира съществуващите оръжейни системи. Те лишават руската армия и нейните доставчици от стоките и оборудването, необходими за воденето на война на суверенната украинска територия. 

Никоя от приетите от ЕС санкции срещу Русия не възпрепятства доставките на продукти на хранително-вкусовата промишленост, на медицинско оборудване и на лекарства за населението. Не е забранен и износът на селскостопански машини. 

Нито една от санкциите по никакъв начин не е насочена към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително зърнени храни и торове, между трети държави и Русия. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com