Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukraini!

Ett år av ukrainskt motstånd

Ett angrepp på freden och demokratin

För ett år sedan, den 24 februari 2022, inledde ryska styrkor en fullskalig invasion av Ukraina. Sedan dess har anfallskriget orsakat död och förödelse i landet.

Ukraina har blivit centrum för vår kontinent. Det är den plats där våra värden upprätthålls, där vår frihet försvaras och där Europas framtid formas.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Krigets inverkan på vardagen

När de ryska bomberna först började regna ner över städer i hela Ukraina försökte civilbefolkningen så gott den kunde att upprätthålla ett liv med ett uns av normalitet. Men efter några få månader gick det inte längre att göra vardagliga saker som att gå till det lokala bageriet eller ta med barnen till skolan på grund av de ständiga attackerna.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Hyllning till de modiga ukrainarna

Siffror och statistik räcker inte för att berätta hela sanningen. För att bättre förstå situationen på plats har vi samlat in vittnesmål från några av dem som har drabbats hårdast av Rysslands grymheter.

Vi står vid Ukrainas sida så länge det behövs

Från den första dagen av Rysslands oberättigade och olagliga krig mot Ukraina har EU och dess allierade stått fast vid sitt gemensamma beslut att stödja Ukraina. Sedan kriget bröt ut har EU gett Ukraina 67 miljarder euro i ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd.

Och hjälpen kommer att fortsätta att strömma till Kiev under och efter kriget. 

Läs mer om EU:s stöd till Ukraina

Samtidigt kommer EU att fortsätta att sätta press på den ryska regeringen genom en blandning av diplomati och stränga sanktioner.

Läs mer om EU:s sanktioner mot Ryssland

Nära politiskt samarbete

Krigets konsekvenser i och utanför Europa

Rysslands anfallskrig har globala konsekvenser som särskilt påverkar de mest utsatta. Skadorna på Ukrainas infrastruktur har haft en negativ inverkan på livsmedelsförsörjningen för miljontals människor runt om i världen. 

EU vidtar åtgärder för att se till att livsmedelsförsörjningen i världen tryggas genom internationellt samarbete. EU mobiliserar också humanitärt bistånd och stöd till de bönder som drabbats hårdast.

Tillsammans för en ljusare framtid för Ukraina

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

EU:s solidaritet med Ukraina och dess folk står fast. Vi vet att det inte bara är det ukrainska folkets framtid, utan hela den europeiska kontinentens framtid som står på spel. Frihet och demokrati är själva kärnan i Europatanken och vi kommer aldrig att kompromissa om de värdena.

Vi är övertygade om att ukrainarna kommer att segra eftersom de har rättvisan på sin sida. När den dagen kommer finns EU vid Ukrainas sida för att bidra till återuppbyggnaden och hjälpa landet att komma på fötter.

Vi har den politiska viljan att ställa förövarna till svars för sina förbrytelser, bland annat aggressionsbrottet.  Samtidigt som vi fortsätter att stödja Internationella brottmålsdomstolens arbete är vi redo att samarbeta med världssamfundet för att inrätta en särskild internationell domstol eller en hybridtribunal för att utreda och lagföra Rysslands aggressionsbrott. För att bidra till insamlingen av bevismaterial kommer vi att inrätta ett internationellt centrum i Haag för lagföring av aggressionsbrottet mot Ukraina.