Ett angrepp på freden och demokratin
För ett år sedan, den 24 februari 2022, inledde ryska styrkor en fullskalig invasion av Ukraina. Sedan dess har anfallskriget orsakat död och förödelse i landet.
Ukraina har blivit centrum för vår kontinent. Det är den plats där våra värden upprätthålls, där vår frihet försvaras och där Europas framtid formas.
När de ryska trupperna attackerade Ukraina fanns det en utbredd rädsla för att landet inte skulle kunna stå emot invasionsstyrkorna utan snabbt förlora kriget. Det som har hänt under det senaste året är det motsatta. Det ukrainska folkets tapperhet har förbluffat omvärlden. Motståndet mot angriparen fortsätter och får orubbligt stöd från EU.
På grund av Rysslands urskillningslösa angrepp på Ukrainas infrastruktur och civilbefolkning har många ukrainare tvingats söka skydd i källare utan el, gas eller rinnande vatten. Dessutom har skolor runt om i landet utsatts för kraftiga bombanfall, vilket har lett till att många barn inte kan gå till skolan.
Krigets inverkan på vardagen
När de ryska bomberna först började regna ner över städer i hela Ukraina försökte civilbefolkningen så gott den kunde att upprätthålla ett liv med ett uns av normalitet. Men efter några få månader gick det inte längre att göra vardagliga saker som att gå till det lokala bageriet eller ta med barnen till skolan på grund av de ständiga attackerna.

Hyllning till de modiga ukrainarna
Siffror och statistik räcker inte för att berätta hela sanningen. För att bättre förstå situationen på plats har vi samlat in vittnesmål från några av dem som har drabbats hårdast av Rysslands grymheter.
- Läs berättelsen om Nina Biletska som skrev dagbok under angreppen på Tjernihiv
- Skolan blev vårt hem – Charkiv i krig
- Läs berättelsen om Viktor Tkachov, som äger ett bageri och lyckades skänka en del av sitt bröd till sjukhus, gamla och militären.
- Tonya flydde från Odessa och fick skydd i EU. Hon berättar om stödet hon fått det senaste året och sin dröm om att kunna åka tillbaka och delta i återuppbyggnaden av sitt hemland.

När kriget började var Yulia gravid i 36:e veckan. Det var svårt för henne att fatta beslut om en eventuell flykt så sent i graviditeten. Och hon ville inte lämna sin man, som gått med i armén. Hon ville att han skulle få hålla sitt nyfödda barn åtminstone en gång.
Vi står vid Ukrainas sida så länge det behövs
Från den första dagen av Rysslands oberättigade och olagliga krig mot Ukraina har EU och dess allierade stått fast vid sitt gemensamma beslut att stödja Ukraina. Sedan kriget bröt ut har EU gett Ukraina 67 miljarder euro i ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd.
Och hjälpen kommer att fortsätta att strömma till Kiev under och efter kriget.
Läs mer om EU:s stöd till Ukraina
Samtidigt kommer EU att fortsätta att sätta press på den ryska regeringen genom en blandning av diplomati och stränga sanktioner.
Nära politiskt samarbete
Den 2 februari 2023 reste EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Kiev tillsammans med 15 kommissionärer. Det var det första mötet någonsin mellan EU:s kommissionskollegium och Ukrainas regering, vilket sände en stark signal om EU:s fortsatta engagemang för hjälpen till Ukraina.
Det politiska samarbetet med Ukraina har aldrig varit starkare. Det handlar om
- det pågående arbetet inför Ukrainas EU-anslutning
- landets tillträde till den inre marknaden
- synkroniseringen av det ukrainska och det europeiska elnätet
- landets tillgång till roaming
- skyddet av ukrainska barn.
Krigets konsekvenser i och utanför Europa
Rysslands anfallskrig har globala konsekvenser som särskilt påverkar de mest utsatta. Skadorna på Ukrainas infrastruktur har haft en negativ inverkan på livsmedelsförsörjningen för miljontals människor runt om i världen.
EU vidtar åtgärder för att se till att livsmedelsförsörjningen i världen tryggas genom internationellt samarbete. EU mobiliserar också humanitärt bistånd och stöd till de bönder som drabbats hårdast.
Tillsammans för en ljusare framtid för Ukraina

EU:s solidaritet med Ukraina och dess folk står fast. Vi vet att det inte bara är det ukrainska folkets framtid, utan hela den europeiska kontinentens framtid som står på spel. Frihet och demokrati är själva kärnan i Europatanken och vi kommer aldrig att kompromissa om de värdena.
Vi är övertygade om att ukrainarna kommer att segra eftersom de har rättvisan på sin sida. När den dagen kommer finns EU vid Ukrainas sida för att bidra till återuppbyggnaden och hjälpa landet att komma på fötter.
Vi har den politiska viljan att ställa förövarna till svars för sina förbrytelser, bland annat aggressionsbrottet. Samtidigt som vi fortsätter att stödja Internationella brottmålsdomstolens arbete är vi redo att samarbeta med världssamfundet för att inrätta en särskild internationell domstol eller en hybridtribunal för att utreda och lagföra Rysslands aggressionsbrott. För att bidra till insamlingen av bevismaterial kommer vi att inrätta ett internationellt centrum i Haag för lagföring av aggressionsbrottet mot Ukraina.