Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukrajini

Godina dana ukrajinskog otpora

Napad na mir i demokraciju

Prije godinu dana, 24. veljače 2022., ruske oružane snage pokrenule su opsežnu invaziju na Ukrajinu uzrokujući smrt i razaranje u zemlji.

Ukrajina je postala središte našeg kontinenta, gdje poštujemo svoje vrijednosti, branimo svoju slobodu i oblikujemo budućnost Europe.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Utjecaj rata na svakodnevni život

Kad su ruske bombe počele padati na ukrajinske gradove, civili su se silno trudili da održe osjećaj normalnosti. No nakon nekoliko mjeseci, svakodnevne aktivnosti, kao što je odlazak u lokalnu pekarnicu ili vođenje djece u školu, više nisu bile moguće zbog neprekidnog nasilja.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Odavanje počasti hrabrim Ukrajincima

Brojevi i statistički podaci nisu dovoljni da se stekne potpuna slika. Kako bismo bolje razumjeli situaciju na terenu, prikupili smo svjedočanstva pojedinaca koji su ruske zločine iskusili na vlastitoj koži.

Potpora Ukrajini dok god to bude potrebno

Od prvog dana neopravdanog i nezakonitog rata Rusije protiv Ukrajine Europska unija odlučila je zajedno sa svojim saveznicima podržati Ukrajinu. Od početka rata Europska unija Ukrajini je pružila gospodarsku, humanitarnu i vojnu potporu u iznosu od 67 milijardi eura.

Pomoć će nastaviti pružati Kijevu i tijekom i nakon rata. 

Saznajte više o EU-ovoj pomoći Ukrajini

Europska unija nastavit će vršiti pritisak na rusku vladu kombinacijom diplomatskih mjera i strogih sankcija.

Saznajte više o sankcijama EU-a protiv Rusije

Bliska politička suradnja

Posljedice rata za Europu i svijet

Ruski ratna agresija ima posljedice za cijeli svijet, a posebno za najranjivije. Šteta nanesena ukrajinskoj infrastrukturi ozbiljno je ugrozila sigurnost opskrbe hranom milijuna ljudi u cijelom svijetu. 

Europska unija poduzima mjere kako bi osigurala da se kroz međunarodnu suradnju ponovno uspostavi sigurnost opskrbe hranom u cijelom svijetu. Mobilizira se i humanitarna pomoć i potpora najteže pogođenim poljoprivrednicima.

Za bolju budućnost Ukrajine

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

EU će ostati nepokolebljiv u svojoj solidarnosti s Ukrajinom i njezinim narodom. Svjesni smo da nije riječ samo o budućnosti ukrajinskog naroda, nego i o budućnosti cijelog europskog kontinenta. Sloboda i demokracija u samoj su srži europskog duha i neće nikad biti predmet kompromisa.

Čvrsto vjerujemo da će Ukrajina pobijediti jer je pravda na njezinoj strani, a tog će dana Europska unija stajati uz nju te je podržati u oporavku i obnovi.

Odlučni smo počinitelje privesti pravdi, među ostalim za zločin agresije.  Uz nastavak pružanja potpore radu Međunarodnog kaznenog suda, spremni smo surađivati s međunarodnom zajednicom na uspostavi ad hoc međunarodnog suda ili specijaliziranog „hibridnog” suda za istragu i kazneni progon ruskih zločina agresije. Kako bismo pomogli u koordinaciji prikupljanja dokaza, uspostavit ćemo međunarodni centar u Haagu za kazneni progon zločina agresije na Ukrajinu.