Un atac împotriva păcii și a democrației
În urmă cu un an, la 24 februarie 2022, forțele rusești au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. În tot acest timp, războiul de agresiune al Rusiei a adus moarte și distrugere pe teritoriul Ucrainei.
Ucraina a devenit inima continentului nostru. A devenit locul în care sunt sprijinite valorile noastre, în care ne este apărată libertatea și în care se scrie viitorul Europei.
Atunci când trupele rusești au atacat Ucraina, temerile exprimate cel mai des erau acelea că țara nu va putea să reziste mult timp în fața agresiunii ruse și că va cădea în mâinile invadatorilor. Or ceea ce s-a întâmplat în ultimul an este tocmai opusul acestor temeri. Curajul legendar al poporului ucrainean a uimit întreaga lume, iar rezistența sa împotriva invadatorului continuă, cu sprijinul neprecupețit al Uniunii Europene.
Din cauza atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii și a populației civile din Ucraina, mulți ucraineni au fost nevoiți să își găsească adăpost în subsoluri, fără electricitate, gaz sau apă curentă. În plus, școlile din întreaga țară au fost puternic bombardate, ceea ce i-a împiedicat pe copii să participe la cursuri.
Impactul războiului asupra vieții de zi cu zi
La început, când bombele rusești au început să cadă peste orașele și satele de pe tot teritoriul Ucrainei, civilii au încercat să păstreze pe cât posibil mici rămășițe de normalitate. Însă după câteva luni de război, experiențele obișnuite de fiecare zi, cum ar fi cumpăratul pâinii sau pur și simplu dusul copiilor la școală, nu au mai fost posibile din cauza violențelor continue.

Omagiu adus bravilor ucraineni
Povestea nu poate fi spusă doar cu ajutorul cifrelor și al statisticilor. Pentru a înțelege mai bine situația de la fața locului, am adunat mărturii de la câțiva dintre cei care au avut cel mai mult de suferit din cauza atrocităților comise de Rusia.
- Citiți povestea Ninei Biletska, care a ținut un jurnal în timpul ostilităților din orașul Cernihiv
- Locuind între zidurile școlii Harkov în vremuri de război
- Citiți povestea lui Viktor Tkachov, proprietarul unei brutării, care a reușit să ofere gratuit o parte din pâinea produsă în brutăria sa spitalelor, persoanelor în vârstă și armatei.
- Tonya a fugit din Odesa și și-a găsit refugiul în UE. Ne povestește ce sprijin a primit în ultimul an și ne împărtășește speranța sa de a reconstrui Ucraina.

Când a izbucnit războiul, Yulia era în a 36-a săptămână de sarcină. A fost dificil pentru ea să se gândească să plece într-un stadiu atât de avansat al sarcinii. Și nu a vrut să își părăsească soțul, care s-a alăturat apărării teritoriale. Își dorea ca acesta să își țină cel puțin o dată copilul nou-născut în brațe.
Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie
Încă din prima zi a războiului nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană și aliații săi au luat decizia colectivă de a sprijini Ucraina. De la începutul războiului, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei 67 de miliarde EUR sub formă de sprijin economic, umanitar și militar.
Vom continua să acordăm asistență Kievului cât va ține războiul și după aceea.
Aflați mai multe despre asistența acordată de UE Ucrainei
Pe de altă parte, Uniunea Europeană va exercita presiuni asupra guvernului rus prin intermediul demersurilor diplomatice și al unui set strict de sancțiuni.
Aflați mai multe despre sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei
Cooperare politică strânsă
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat la Kiev la 2 februarie 2023, însoțită de 15 comisari, pentru prima reuniune organizată vreodată între colegiul comisarilor europeni și guvernul ucrainean, transmițând astfel un semnal puternic cu privire la angajamentul neștirbit al UE de a ajuta Ucraina.
Cooperarea politică cu Ucraina este mai puternică ca niciodată, luând diferite forme:
- demersurile în vederea aderării
- accesul la piața unică
- sincronizarea cu rețeaua electrică europeană
- accesul la serviciile de roaming
- protejarea copiilor
Aflați mai multe despre principalele domenii de sprijin și cooperare
Impactul războiului în Europa și în afara continentului european
Războiul de agresiune al Rusiei are un impact în întreaga lume, afectând în special populațiile cele mai vulnerabile. Distrugerile cauzate infrastructurii Ucrainei au avut un impact periculos asupra securității alimentare a milioane de oameni din întreaga lume.
Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se asigura că securitatea alimentară mondială este restabilită prin intermediul cooperării internaționale. De asemenea, UE mobilizează ajutor umanitar și sprijin pentru fermierii care sunt cei mai afectați de această situație.
Pregătirea unui viitor mai bun pentru Ucraina

Solidaritatea UE cu Ucraina și cu poporul său va rămâne neclintită. Suntem pe deplin conștienți de faptul că miza nu este doar viitorul poporului ucrainean, ci și viitorul întregului continent european. Libertatea și democrația sunt valori europene centrale și nu vom precupeți niciun efort pentru a le apăra.
Credem cu tărie că Ucraina va ieși victorioasă din acest război pentru că dreptatea este de partea sa. Și când va veni ziua victoriei, Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina pentru a ajuta țara să își revină și pentru a sprijini redresarea și reconstrucția sa.
Avem voința politică de a-i trage la răspundere pe cei care au săvârșit crime în Ucraina, inclusiv crime de agresiune. Continuând să sprijinim activitatea Curții Penale Internaționale, ne exprimăm disponibilitatea de a colabora cu comunitatea internațională în vederea înființării unui tribunal internațional ad-hoc sau a unui tribunal specializat „hibrid” care să cerceteze și să urmărească penal crimele de agresiune săvârșite de Rusia. Pentru a contribui la coordonarea procesului de strângere de dovezi în acest sens, vom înființa la Haga un Centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune săvârșite în Ucraina.