Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukraini!

Un an de rezistență ucraineană

Un atac împotriva păcii și a democrației

În urmă cu un an, la 24 februarie 2022, forțele rusești au lansat invazia pe scară largă a Ucrainei. În tot acest timp, războiul de agresiune al Rusiei a adus moarte și distrugere pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina a devenit inima continentului nostru. A devenit locul în care sunt sprijinite valorile noastre, în care ne este apărată libertatea și în care se scrie viitorul Europei.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Impactul războiului asupra vieții de zi cu zi

La început, când bombele rusești au început să cadă peste orașele și satele de pe tot teritoriul Ucrainei, civilii au încercat să păstreze pe cât posibil mici rămășițe de normalitate. Însă după câteva luni de război, experiențele obișnuite de fiecare zi, cum ar fi cumpăratul pâinii sau pur și simplu dusul copiilor la școală, nu au mai fost posibile din cauza violențelor continue.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Omagiu adus bravilor ucraineni

Povestea nu poate fi spusă doar cu ajutorul cifrelor și al statisticilor. Pentru a înțelege mai bine situația de la fața locului, am adunat mărturii de la câțiva dintre cei care au avut cel mai mult de suferit din cauza atrocităților comise de Rusia.

Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Încă din prima zi a războiului nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană și aliații săi au luat decizia colectivă de a sprijini Ucraina. De la începutul războiului, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei 67 de miliarde EUR sub formă de sprijin economic, umanitar și militar.

Vom continua să acordăm asistență Kievului cât va ține războiul și după aceea. 

Aflați mai multe despre asistența acordată de UE Ucrainei

Pe de altă parte, Uniunea Europeană va exercita presiuni asupra guvernului rus prin intermediul demersurilor diplomatice și al unui set strict de sancțiuni.

Aflați mai multe despre sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei

Cooperare politică strânsă

Impactul războiului în Europa și în afara continentului european

Războiul de agresiune al Rusiei are un impact în întreaga lume, afectând în special populațiile cele mai vulnerabile. Distrugerile cauzate infrastructurii Ucrainei au avut un impact periculos asupra securității alimentare a milioane de oameni din întreaga lume. 

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se asigura că securitatea alimentară mondială este restabilită prin intermediul cooperării internaționale. De asemenea, UE mobilizează ajutor umanitar și sprijin pentru fermierii care sunt cei mai afectați de această situație.

Pregătirea unui viitor mai bun pentru Ucraina

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

Solidaritatea UE cu Ucraina și cu poporul său va rămâne neclintită. Suntem pe deplin conștienți de faptul că miza nu este doar viitorul poporului ucrainean, ci și viitorul întregului continent european. Libertatea și democrația sunt valori europene centrale și nu vom precupeți niciun efort pentru a le apăra.

Credem cu tărie că Ucraina va ieși victorioasă din acest război pentru că dreptatea este de partea sa. Și când va veni ziua victoriei, Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina pentru a ajuta țara să își revină și pentru a sprijini redresarea și reconstrucția sa.

Avem voința politică de a-i trage la răspundere pe cei care au săvârșit crime în Ucraina, inclusiv crime de agresiune.  Continuând să sprijinim activitatea Curții Penale Internaționale, ne exprimăm disponibilitatea de a colabora cu comunitatea internațională în vederea înființării unui tribunal internațional ad-hoc sau a unui tribunal specializat „hibrid” care să cerceteze și să urmărească penal crimele de agresiune săvârșite de Rusia. Pentru a contribui la coordonarea procesului de strângere de dovezi în acest sens, vom înființa la Haga un Centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune săvârșite în Ucraina.