Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Slava Ukraini

Jo vuosi Ukrainan vastarintaa

Hyökkäys rauhaa ja demokratiaa vastaan

Vuosi sitten, 24. helmikuuta 2022, Venäjän joukot aloittivat laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Siitä lähtien Venäjän hyökkäyssota on kylvänyt kuolemaa ja tuhoa Ukrainassa.

Ukrainasta on tullut mantereemme keskipiste. Paikka, jossa arvojamme vaalitaan, vapauttamme puolustetaan ja Euroopan tulevaisuus kirjoitetaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

Sodan vaikutus jokapäiväiseen elämään

Kun Venäjän pommi-iskut alkoivat kaupungeissa eri puolilla Ukrainaa, siviilit yrittivät aluksi parhaansa mukaan jatkaa normaalia elämää. Muutama kuukausi sodan alkamisen jälkeen jokapäiväinen elämä ei kuitenkaan ollut enää mahdollista väkivaltaisuuksien keskellä. Paikallisessa leipomossa käyminen tai edes lasten vieminen kouluun muuttui mahdottomaksi.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Rohkeiden ukrainalaisten kokemuksia

Luvut ja tilastot eivät riitä kokonaiskuvan muodostamiseen. Jotta voisimme ymmärtää paremmin paikan päällä vallitsevaa tilannetta, olemme koonneet henkilökohtaisia kokemuksia ukrainalaisilta, jotka ovat kärsineet Venäjän julmuuksista.

EU on Ukrainan tukena niin kauan kuin on tarpeen

Euroopan unioni ja sen liittolaiset ovat yhdessä tukeneet Ukrainaa jo Venäjän perusteettoman ja laittoman hyökkäyssodan ensimmäisestä päivästä alkaen. Sodan alkamisen jälkeen Euroopan unioni on antanut Ukrainalle 67 miljardia euroa taloudellista, humanitaarista ja sotilaallista tukea.

Ukrainaa tullaan tukemaan koko sodan ajan ja sen jälkeen. 

Lisätietoa EU:n avusta Ukrainalle

Euroopan unioni jatkaa myös Venäjän hallituksen painostusta diplomatian ja tiukkojen pakotteiden yhdistelmällä.

Lue lisää EU:n pakotteista Venäjää vastaan

Tiivis poliittinen yhteistyö

Sodan vaikutukset Euroopassa ja sen ulkopuolella

Venäjän hyökkäyssodalla on maailmanlaajuisia vaikutuksia, jotka koskettavat erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ukrainan infrastuktuurille aiheutuneet vahingot ovat vaikuttaneet välittömästi miljoonien ihmisten ruokaturvaan eri puolilla maailmaa. 

Euroopan unioni pyrkii varmistamaan, että maailmanlaajuinen ruokaturva palautetaan kansainvälisen yhteistyön avulla. Se antaa myös humanitaarista apua ja tukea pahiten kärsineille viljelijöille.

Rakennetaan Ukrainalle parempi tulevaisuus

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

EU:n solidaarisuus Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan pysyy vankkumattomana. Euroopan unioni on tietoinen siitä, että kyse ei ole ainoastaan Ukrainan kansan vaan koko Euroopan mantereen tulevaisuudesta. Vapaus ja demokratia ovat eurooppalaisen hengen ytimessä, eikä niistä jousteta koskaan.

Euroopan unioni uskoo vakaasti Ukrainan voittoon, koska oikeus on sen puolella. Euroopan unioni pysyy sodan päätyttyäkin Ukrainan rinnalla auttaakseen maan jaloilleen ja tukeakseen sen elpymistä ja jälleenrakentamista.

Euroopan unionilla on poliittista tahtoa saattaa rikoksiin syyllistyneet vastuuseen teoistaan, hyökkäysrikos mukaan lukien.  EU tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä, mutta on myös valmis työskentelemään kansainvälisen yhteisön kanssa tilapäisen kansainvälisen tuomioistuimen, ns. erityisen yhdistelmätuomioistuimen, perustamiseksi tutkimaan Venäjän hyökkäysrikoksia ja toteuttamaan niihin liittyvä syytetoimia. Todisteiden keräämisen koordinoimiseksi EU aikoo perustaa Haagiin kansainvälisen keskuksen, joka vastaa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäysrikoksen syytteeseenpanosta.