Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Sankcije EU-a protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu

#StandWithUkraine

Kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu EU je uveo dosad nezabilježene sankcije kojima je cilj:

  • onemogućiti ruskom vodstvu da financira rat
  • ruskoj političkoj eliti nametnuti jasnu gospodarsku i političku cijenu koju će morati platiti
  • oslabiti rusku gospodarsku bazu.

Naše sankcije drastično potkopavaju gospodarsku bazu Rusije i smanjuju izglede za njezinu modernizaciju. Nastavit ćemo vršiti pritisak na Rusiju i na one koji je podupiru na bojištu. Nastavit ćemo sankcionirati Putinove ortake te ćemo kažnjavati one koji pomažu Rusiji da zaobilazi sankcije i obnavlja svoje zalihe oružja.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Učinak sankcija

Ove su mjere pametne i koordiniramo ih s partnerima. Usmjerene su na rusku političku elitu i Rusiji nameću izravne troškove za ratnu agresiju, a istodobno ugrožavaju industrijsku i gospodarsku sposobnost Rusije da vodi rat, proizvodi više oružja i popravlja postojeće oružane sustave. Sankcije ruskoj vojsci i njezinim dobavljačima onemogućuju pristup proizvodima i opremi potrebnima za rat na ukrajinskom teritoriju. 

Nijednom od sankcija koje je EU nametnuo Rusiji ne sprečava se opskrba stanovništva poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, medicinskom opremom ni lijekovima, a zabrana uvoza ne primjenjuje se ni na poljoprivredne strojeve. 

Nijedna od sankcija nije usmjerena na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i gnojiva, između trećih zemalja i Rusije. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com