Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

EU-sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne

#StandWithUkraine

Als reactie op de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie van Vladimir Poetin tegen Oekraïne heeft de EU ongekende sancties ingesteld om

  • ervoor te zorgen dat het Kremlin minder middelen heeft om de oorlog te financieren
  • de Russische politieke elite duidelijk de economische en politieke kosten te laten voelen
  • de Russische economische basis te verkleinen

Onze sancties hollen de economische basis van Rusland sterk uit, wat elk vooruitzicht op modernisering teniet doet. Wij zullen druk blijven uitoefenen op Rusland en op degenen die het land op het slagveld steunen. We zullen onze pijlen blijven richten op de handlangers van Poetin. En op degenen die Rusland helpen de sancties te omzeilen of zijn oorlogsarsenaal aan te vullen.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Gevolgen van sancties

Deze maatregelen zijn slim en worden gecoördineerd met onze bondgenoten. Zij zijn gericht tegen de Russische politieke elite en brengen rechtstreekse schade toe aan de Russische aanvalsoorlog en het industriële en economische vermogen van Rusland om oorlog te voeren, meer wapens te produceren en bestaande wapensystemen te repareren. Door de sancties wordt de toegang van het Russische leger en zijn leveranciers tot de goederen en uitrusting die nodig zijn om oorlog op soeverein Oekraïens grondgebied te voeren afgesneden. 

Geen van de door de EU tegen Rusland aangenomen sancties belet de levering van agrovoedingsproducten, medische uitrusting of geneesmiddelen aan de gewone bevolking. Voor landbouwmachines geldt ook geen uitvoerverbod. 

De sancties zijn niet gericht op de handel in landbouwproducten en levensmiddelen, waaronder tarwe en meststoffen, tussen landen buiten de EU en Rusland. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com