Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Sankcije EU proti Rusiji po invaziji na Ukrajino

#StandWithUkraine

EU je v odziv na neizzvano in neupravičeno vojaško agresijo Vladimirja Putina proti Ukrajini uvedla sankcije brez primere, katerih namen je

  • oslabiti sposobnost Kremlja za financiranje vojne
  • ruski politični eliti naložiti jasne gospodarske in politične stroške
  • oslabiti gospodarsko bazo Rusije

Naše sankcije močno spodkopavajo gospodarsko bazo Rusije in okrnjujejo možnosti za njeno posodobitev. Še naprej bomo izvajali pritisk na Rusijo in na tiste, ki jo podpirajo na bojišču. Še naprej bomo ukrepali proti Putinovim pajdašem in tistim, ki pomagajo Rusiji, da bi se izognila sankcijam ali obnovila vojaške zaloge.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Učinek sankcij

Ti ukrepi so premišljeni in usklajeni z našimi zavezniki. Usmerjeni so proti ruski politični eliti in Rusiji ustvarjajo neposredne stroške za njeno vojno agresijo, hkrati pa krnijo industrijsko in gospodarsko sposobnost Rusije za financiranje vojne, proizvodnjo več orožja in popravilo obstoječih oborožitvenih sistemov. Ruska vojska in njeni dobavitelji so zaradi sankcij prikrajšani za blago in opremo, ki ju potrebujejo za vojno na suverenem ukrajinskem ozemlju. 

Nobena od sankcij, ki jih je EU sprejela proti Rusiji, ne preprečuje dobave agroživilskih proizvodov, medicinske opreme ali zdravil splošnemu prebivalstvu. Za kmetijske stroje prav tako ne velja nobena prepoved izvoza. 

Nobena od sankcij ni usmerjena v trgovino s kmetijskimi in živilskimi proizvodi, vključno s pšenico in gnojili, med tretjimi državami in Rusijo. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com
Svežnji sankcij