Bucha: Het symbool van het burgerbloedbad
De Russische invasie van Oekraïne heeft dood, vernieling en onafzienbare pijn gebracht.
Vóór de oorlog was Bucha een vriendelijk en stil stadje aan de rand van Kiev. Na maart 2022 is de stad het symbool geworden van de verschrikkelijke misdaden die tijdens de nietsontziende Russische invasie zijn begaan.
De Russische bezetter heeft in Bucha een bloedbad aangericht. Het was een zinloze en brute aanval op onschuldige burgers, vrouwen, kinderen en ouderen, met vele doden en tientallen gewonden tot gevolg.
Een jaar na dit gruwelijke geweld herdenken de EU en de internationale gemeenschap de slachtoffers van dit bloedbad en staan pal achter hun voornemen om Rusland te laten betalen voor zijn misdaden, waaronder zijn aanval op een soevereine staat.
De afschuwelijke misdaden
Tijdens de bezetting van Bucha hebben de Russen zo’n 25 Oekraïense meisjes van 14 tot 24 jaar in een kelder opgesloten en voortdurend verkracht. Negen van hen werden zwanger.
Een man loopt met zijn fiets door het puin, en vernietigde militaire voertuigen op een straat op 6 april 2022 in Bucha, na de verwoesting en plundering door de Russen.
Foto van Chris McGrath/Getty Images
Massagraven en lijkenzakken op een rij, naast de kerk van St. Andreas Pervozvannoho in Bucha, enkele dagen na het Russische offensief.
Schendingen van het internationaal recht
De EU is vastbesloten ervoor te zorgen dat in Oekraïne gepleegde oorlogsmisdaden niet ongestraft blijven.
Misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide en het misdrijf van agressie worden beschouwd als de ernstigste schendingen van het internationaal recht, ook wel internationale misdrijven genoemd.
Oekraïne onderzoekt meer dan 69.000 gevallen van vermoede internationale misdrijven en het feitelijke aantal van dergelijke wreedheden wordt zelfs nog groter geacht.
hebben reeds nationale onderzoeken geopend naar internationale misdrijven die in Oekraïne zijn gepleegd
Polen, Letland, Estland, Slowakije, Roemenië en Litouwen maken deel uit van het gemeenschappelijk onderzoeksteam dat wordt ondersteund door Eurojust, samen met Oekraïne en het Internationaal Strafhof (ICC)
Wat is een misdrijf van agressie?
Het misdrijf van agressie wordt over het algemeen gepleegd door het hoogste politieke en militaire leiderschap van een land tegen de soevereiniteit, territoriale integriteit of politieke onafhankelijkheid van een ander land. Misdrijven van agressie omvatten invasie, militaire bezetting, annexatie met geweld, bombardementen en militaire blokkade van havens. Rusland heeft al deze misdrijven gepleegd.
Aangezien Rusland de jurisdictie van het ICC niet heeft aanvaard, stelt de Commissie alternatieve opties voor om ervoor te zorgen dat recht wordt gedaan, ook voor het misdrijf van agressie.
Vervolging van de misdaden van Rusland in Oekraïne
De Commissie blijft het werk van het ICC steunen, maar werkt samen met de internationale gemeenschap aan de oprichting van een tribunaal om het Russische misdrijf van agressie te onderzoeken en te vervolgen.
Om de verzameling van bewijsmateriaal te helpen coördineren, heeft de Commissie in Den Haag een internationaal centrum voor de vervolging van de agressie tegen Oekraïne oprichten, als onderdeel van het bestaande gemeenschappelijk onderzoeksteam, en ondersteund door Eurojust. Het centrum ondersteunt de coördinatie van onderzoeken en de verdere bewijsverzameling van de oorlogsmisdaden in Oekraïne.
De Commissie blijft de bestaande mechanismen ook ondersteunen door:
- ondersteuning van de capaciteit van het ICC met meer dan 10 miljoen euro sinds het begin van de invasie
- versterking van het bureau van de Oekraïense procureur-generaal, met meer dan 6 miljoen euro voor IT en uitrusting
- Eurojust klaar te maken voor de taak om bewijsmateriaal in verband met internationale misdrijven veilig te bewaren, op te slaan en te analyseren in een nieuwe database, dit dankzij de gewijzigde Eurojust-verordening.
- ondersteuning van Eurojust en Europol, die fungeren als coördinatiecentra voor nationale onderzoeken door EU-lidstaten
- coördinatie met onze internationale partners om te zorgen voor een wereldwijde respons om de schuldigen ter verantwoording te roepen
Betalen voor de geleden schade
Rusland en zijn oligarchen moeten Oekraïne vergoeden voor de schade en vernietiging die worden veroorzaakt.
In maart 2022, na het begin van de Russische agressie tegen Oekraïne, heeft de Commissie de taskforce Freeze and Seize opgericht. Het doel van deze taskforce is te zorgen voor een betere coördinatie van de EU-sancties tegen Russische en Belarussische personen en bedrijven.
De taskforce wordt beheerd door de Commissie en stelt de lidstaten, alsook de EU-agentschappen, Eurojust en Europol in staat samen te werken aan het opsporen, bevriezen en, waar mogelijk, confisqueren van Russische tegoeden.
De taskforce werkt nauw samen met internationale partners, waaronder de Oekraïense en Amerikaanse autoriteiten. Op het niveau van de G7+ werkt de taskforce regelmatig samen met de taskforce “Russian Elites, Proxies and Oligarchs” (REPO).
Wederopbouw van Oekraïne
Met de hulp van de Task Force Freeze and Seize hebben de EU-lidstaten 24 miljard euro aan activa van Russische en Belarussische oligarchen en bedrijven bevroren.
Er is ongeveer 300 miljard euro van de reserves van de Russische centrale bank in de EU en andere G7-landen geblokkeerd.
Om optimaal gebruik te maken van deze middelen en een begin te maken met de wederopbouw van Oekraïne, heeft de Commissie de lidstaten verschillende opties voorgesteld. Het gaat daarbij onder meer om het opzetten van een nieuwe structuur voor het beheer van bevroren en geïmmobiliseerde Russische overheidsactiva, het beleggen ervan en het gebruik van de opbrengsten voor Oekraïne.
Mazen in de wetgeving dichten
Zolang de Russische agressie tegen Oekraïne aan de gang is, is het van het grootste belang dat de EU-sancties volledig worden nageleefd en dat de schending ervan niet loont. Wij hebben het EU-recht versterkt door:
- aanscherping van de EU-regels inzake bevriezing en confiscatie van tegoeden
- harmonisatie van delicten en straffen voor de schending van EU-sancties
- een verplichting voor alle personen op wie EU-sancties van toepassing zijn, om hun activa in de EU openbaar te maken
Het doel is de afschrikkende werking van EU-sancties te versterken en de lidstaten de juridische instrumenten te geven om meer activa te confisqueren wanneer deze verband houden met een strafbaar feit.