Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Izbjeglice iz Ukrajine: pristup radnim mjestima

Ove su informacije dostupne i na sljedećim jezicima: ukrajinskom | українська | ruskom | русский

Pristup tržištu rada

Europska komisija surađuje s različitim akterima, uključujući ukrajinske vlasti i dijasporu, kako bi se osigurala brza i učinkovita integracija korisnika privremene zaštite na tržište rada. Kako je navedeno u smjernicama za pomoć osobama koje bježe od ruske agresije na Ukrajinu u pristupu radnim mjestima, osposobljavanju i obrazovanju odraslih, na razini EU-a dostupno je nekoliko alata za potporu.

Zahvaljujući pilot-projektu „EU-ova baza talenata” koji je Komisija pokrenula zajedno s Europskim nadzornim tijelom za rad, te osobe sada mogu lakše pronaći posao koji odgovara njihovim vještinama. Osim toga, mogu steći nove jezične vještine te osnovne digitalne vještine putem mreža u okviru pakta za vještine.

Komisija je u Alatu EU-a za profiliranje vještina državljana trećih zemalja dodala ukrajinski jezik kako bi pomogla tražiteljima zaposlenja i onima koji žele nastaviti studij, a dolaze iz Ukrajine. 

Nakon što je Komisija objavila preporuku za olakšavanje priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija stečenih u Ukrajini, poslodavcima i ustanovama za osposobljavanje sada je lakše razumjeti vještine Ukrajinaca koji dolaze u EU. 

Komisija je uspostavila i resursni centar za Ukrajince koji traže pomoć u priznavanju kvalifikacija, no ti će resursi poslužiti i drugima kojima je potrebna pomoć u tumačenju tih kvalifikacija. U suradnji s Europskom zakladom za osposobljavanje i državama članicama EU-a napravila je i usporedbu ukrajinskog i Europskog kvalifikacijskog okvira.

Komisija i dalje podupire javne službe za zapošljavanje u državama članicama koje imaju ključnu ulogu u utvrđivanju aktivnih politika tržišta rada kako bi se na najbolji način iskoristile vještine novopridošlih osoba.

Pruža se i potpora mjerama kao što su stručna praksa, tečajevi jezika, savjetovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje putem različitih fondova EU-a. 

EU-ova baza talenata

Komisija je pokrenula internetsku stranicu EU Talent Pool (EU-ova baza talenata) kako bi se osobama koje bježe od ruske invazije na Ukrajinu pomoglo da pronađu posao u EU-u.

Pilot-projekt EU-ove baze talenata, dostupan na engleskom, ukrajinskom i ruskom jeziku, provodi se putem portala EURES. On okuplja nacionalne službe za zapošljavanje, privatne agencije za zapošljavanje i poslodavce iz cijelog EU-a. Na EURES-u se oglašava više od 3 milijuna slobodnih radnih mjesta i 4000 poslodavaca, a dobrodošle su i nove registracije.

Pilot-projekt EU-ove baze talenata otvoren je za sve tražitelje zaposlenja koji uživaju privremenu zaštitu na temelju Direktive EU-a o privremenoj zaštiti ili odgovarajuću zaštitu na temelju nacionalnog prava koja im daje pravo na rad.

Nakon registracije alat vodi tražitelje zaposlenja kroz postupak u kojem mogu istaknuti svoje vještine i priložiti životopis. Objavljeni životopisi bit će vidljivi javnim službama za zapošljavanje u svim zemljama sudionicama i registriranim poslodavcima u svim zemljama koje su dio Europske mreže za suradnju službi za zapošljavanje (EURES). I tražitelji zaposlenja mogu pregledavati sva slobodna radna mjesta objavljena na EURES-u.

EU-ova baza talenata