Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle

EU:n pakotteet Venäjää vastaan

#StandWithUkraine

Venäjän presidentti Vladimir Putin käynnisti helmikuussa 2022 provosoimattoman ja perusteettoman sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. EU on tämän johdosta hyväksynyt ennennäkemättömiä pakotteita, joiden tarkoituksena on

  • heikentää Kremlin kykyä rahoittaa sodankäyntiä
  • langettaa Venäjän poliittiselle eliitille selkeät taloudelliset ja poliittiset kustannukset
  • heikentää Venäjän talouden perustaa.

EU:n pakotteet rapauttavat tehokkaasti Venäjän taloudellista perustaa ja vaikeuttavat sen modernisointipyrkimyksiä. EU jatkaa edelleen Venäjän, sen sotatoimia tukevien tahojen ja Putinin hännystelijöiden painostamista. EU painostaa myös kaikkia tahoja, jotka auttavat Venäjää kiertämään pakotteita tai täydentämään sota-arsenaaliaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Pakotteiden vaikutus

Pakotetoimet on koordinoitu EU:n liittolaisten kanssa, ja ne kohdistuvat ennen kaikkea Venäjän poliittiseen eliittiin. Pakotteista koituu Venäjälle suoria kustannuksia: ne heikentävät sen teollisia ja taloudellisia edellytyksiä sodankäyntiin, aseiden valmistamiseen ja olemassa olevien asejärjestelmien korjaamiseen. Pakotteet tarkoittavat, että Venäjän armeija ja sen toimittajat eivät saa tavaroita ja kalustoa, joita ne tarvitsisivat Ukrainan suvereenilla alueella käymäänsä sotaan. 

Mikään EU:n Venäjää vastaan asettamista pakotteista ei estä maatalouselintarvikkeiden, lääkinnällisten laitteiden tai lääkkeiden toimittamista väestölle. Myöskään maatalouskoneet eivät ole vientikiellon alaisia. 

Mikään pakotteista ei kohdistu kolmansien maiden ja Venäjän väliseen maatalous- ja elintarviketuotteiden, esimerkiksi viljan ja lannoitteiden kauppaan. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com