Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Refugiații din Ucraina: Drepturile dumneavoastră în UE

După ce intrați în UE, vi se vor oferi mai multe posibilități, în funcție de situația personală. Autoritățile vă vor informa cu privire la drepturile dumneavoastră.

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский

Vi se poate acorda protecție temporară

Dacă ați locuit permanent în Ucraina și ați părăsit țara pentru a scăpa de război începând cu 24 februarie 2022, ați putea avea dreptul la protecție temporară în orice țară din UE. Protecția temporară va dura cel puțin un an, putând fi prelungită în funcție de situația din Ucraina. Drepturile prevăzute de Directiva privind protecția temporară includ un permis de ședere, acces la piața muncii și la locuințe, asistență medicală și acces la educație pentru copii. Orice persoană care locuiește legal în UE are, de asemenea, dreptul de a-și deschide un cont bancar de bază. Și dumneavoastră veți avea dreptul să vă deschideți un cont bancar de bază.

Puteți solicita protecție internațională în UE

Beneficiarii protecției temporare au dreptul de a depune o cerere de protecție internațională (azil) în orice moment.

Dacă alegeți să faceți acest lucru, protecția dumneavoastră temporară poate fi suspendată atâta timp cât aveți statutul de solicitant de azil și beneficiați de drepturile aferente. În cazul în care, la sfârșitul examinării, cererea dumneavoastră de azil este respinsă, iar protecția temporară actuală este încă în vigoare în UE, vă veți recăpăta statutul conferit de protecția temporară.

Informați-vă cu privire la practicile pe care le aplică statul membru înainte de a decide dacă este cazul să solicitați protecție internațională în plus față de un permis de ședere care să vă ateste statutul de protecție temporară.

Puteți solicita asistență pentru repatriere

Indiferent de cetățenia și de dreptul dumneavoastră la protecție internațională, dacă locuiați în Ucraina și ați fugit de război, ar trebui să puteți trece frontiera în UE. Dacă este posibil să vă întoarceți în țara de origine în condiții de siguranță, contactați autoritățile relevante sau organizațiile care vă pot ajuta.

Pentru asistență în materie de repatriere, trebuie să contactați ambasada/consulatul țării dumneavoastră de origine din țara UE în care vă aflați. Dacă întâmpinați dificultăți, autoritățile naționale din această țară vă pot ajuta să contactați ambasada/consulatul dumneavoastră și vă pot oferi asistență pentru repatriere.

Aveți drepturi în calitate de consumator

Pe durata șederii dumneavoastră în UE, sunteți protejat de legislația UE în materie de protecție a consumatorilor. Acest set de legi nu permite produselor periculoase să intre pe piață și vă garantează că veți fi tratat(ă) în mod echitabil dacă vă deschideți un cont bancar, călătoriți, semnați un contract de telefonie mobilă sau cumpărați online.

Cunoașteți-vă drepturile de consumator