Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle

Tietoa Ukrainasta paenneille: Oikeutesi EU:ssa

EU:hun saavuttuasi sinulla on useita vaihtoehtoja henkilökohtaisesta tilanteestasi riippuen. Saat tarkempaa tietoa oikeuksistasi viranomaisilta.

Nämä tiedot ovat saatavilla myös seuraavilla kielillä: ukraina | українська | venäjä | русский

Sinulle voidaan myöntää tilapäinen suojelu

Jos asuit vakituisesti Ukrainassa ja lähdit sotaa pakoon 24.2.2022 jälkeen, sinulla voi olla oikeus tilapäiseen suojeluun missä tahansa EU-maassa. Tilapäinen suojelu kestää vähintään vuoden, ja sitä voidaan jatkaa Ukrainan tilanteesta riippuen. Tilapäistä suojelua koskevan EU-direktiivin mukaisiin oikeuksiin sisältyy oleskelulupa, oikeus päästä työmarkkinoille ja majoitukseen, terveydenhoito ja lasten pääsy koulutukseen. Jokaisella EU:ssa laillisesti oleskelevalla henkilöllä on oikeus avata peruspankkipalvelut kattava pankkitili. Tämä koskee myös Ukrainasta paenneita.

Voit hakea kansainvälistä suojelua EU:ssa

Tilapäistä suojelua saavilla henkilöillä on oikeus hakea milloin tahansa kansainvälistä suojelua (turvapaikkaa).

Jos haluat hakea kansainvälistä suojelua, tilapäinen suojelu voidaan keskeyttää, kun sinulla on turvapaikanhakijan asema ja oikeudet. Jos turvapaikkahakemuksesi hylätään ja nykyistä tilapäistä suojelua sovelletaan edelleen EU:ssa, tilapäinen suojeluasemasi jatkuu.

Sinun kannattaa selvittää, millaisia käytäntöjä EU-maa soveltaa, jotta voit päättää, haetko kansainvälistä suojelua sen lisäksi, että sinulla on tilapäisen suojelun osoittava oleskelulupa.

Voit pyytää kotiuttamisapua

Jos asuit Ukrainassa ja pakenit sotaa, sinun olisi voitava ylittää EU:n raja riippumatta kansalaisuudestasi tai oikeudestasi kansainväliseen suojeluun. Jos voit palata lähtömaahasi turvallisesti, ota yhteyttä asianomaisiin viranomaisiin tai organisaatioihin, jotka voivat auttaa sinua paluun järjestämisessä.

Saat tietoja kotiuttamisavusta lähtömaasi suurlähetystöstä tai konsulaatista siinä EU-maassa, jossa parhaillaan olet. Ongelmatilanteissa myös kyseisen EU-maan kansalliset viranomaiset voivat auttaa sinua saamaan yhteyden lähtömaasi suurlähetystöön tai konsulaattiin ja tarjota kotiuttamisapua.

Muista oikeutesi kuluttajana

EU:n kuluttajansuojalainsäädäntö suojelee sinua EU:ssa ollessasi. Sillä varmistetaan, että markkinoille ei pääse vaarallisia tuotteita, ja taataan kaikkien kuluttajien oikeudenmukainen kohtelu, oli sitten kyse esimerkiksi pankkitilin avaamisesta, matkustamisesta, puhelinliittymäsopimuksen tekemisestä tai verkko-ostoksista.

Kuluttajan oikeudet