Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Prezentare generală

Înainte de a părăsi Ucraina și de a decide să călătoriți în una din țările UE, dacă este posibil, luați cu dumneavoastră documente de călătorie valabile. Totuși, lipsa documentelor de călătorie sau a documentelor medicale (certificat de vaccinare, test COVID-19) nu ar trebui să constituie un obstacol în calea intrării în UE.

Toate țările UE care se învecinează cu Ucraina permit intrarea tuturor persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina din motive umanitare, indiferent dacă acestea au sau nu pașaport biometric. Acest lucru este valabil și pentru copii. Dacă aveți cetățenie ucraineană și pașaport biometric, puteți intra în UE prin prezentarea pașaportului la frontieră. În toate celelalte cazuri, statele membre UE vă vor admite din motive umanitare.

Cum îmi pot dovedi cetățenia?

Iată o listă orientativă de documente pe care le puteți utiliza pentru a vă dovedi cetățenia ucraineană, chiar dacă perioada lor de valabilitate a expirat:

  • pașapoarte de orice tip (naționale, diplomatice, de serviciu, colective și provizorii, inclusiv pașapoarte pentru copii)
  • cărți naționale de identitate (inclusiv temporare și provizorii)
  • livrete militare și cărți militare de identitate
  • carnete de marinar, carnete de serviciu pentru căpitani de navă și pașapoarte maritime
  • certificate de cetățenie
  • orice alte documente oficiale care menționează sau indică cetățenia.

Dacă aveți altă cetățenie și trebuie să dețineți viză pentru a intra în UE, prezentați viza de scurtă ședere, dacă vă aflați în posesia ei. Dacă nu dețineți o viză de scurtă ședere, țările UE tot ar trebui să vă permită intrarea, pentru a vă facilita repatrierea în țara de origine.

Voi fi verificat la frontieră?

Având în vedere situația actuală din Ucraina, țările UE pot efectua verificări la frontieră, dar și într-un alt loc sigur, situat departe de frontieră. Controalele pot fi efectuate în timpul sau după transportul către respectivul loc sigur. Este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților în acel loc sigur, pe durata efectuării controalelor.

Care sunt drepturile și obligațiile mele?

Indiferent de cetățenie, aveți dreptul la asistență imediată și la informații prompte cu privire la drepturile dumneavoastră. Printre acestea se numără adăpostul temporar și accesul la alimente și medicamente, pentru satisfacerea nevoilor de bază. Orice alte drepturi suplimentare depind de statutul pe care îl primiți în UE și, prin urmare, pot fi diferite.

Controalele polițienești și alte controale administrative sunt posibile în orice moment, inclusiv pe teritoriul statelor membre, în scopuri legate de securitate și migrație. Este important să cooperați și să furnizați documentele și informațiile necesare poliției, polițiștilor de frontieră sau altor autorități competente. În anumite circumstanțe, este posibil să vi se ceară să rămâneți la dispoziția autorităților în timpul acestor controale în unități desemnate.

În cazul copiilor care trec frontierele externe singuri (adică fără a fi însoțiți sau așteptați de părinți ori de alți adulți responsabili pentru ei) și care nu sunt însoțiți sau așteptați de adulți cunoscuți, ar trebui să informați autoritățile, iar acestea vă vor îndruma către serviciile de protecție a copilului.