Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Vluchten uit Oekraïne: Uw rechten in de EU

Na uw aankomst in de EU heeft u verschillende opties, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De autoriteiten zullen u informeren over uw rechten.

Deze informatie is ook beschikbaar in het: Oekraïens | українська | Russisch | русский

U kunt tijdelijke bescherming krijgen

Als u permanent in Oekraïne verblijft en u dat land vanaf 24 februari 2022 heeft verlaten om aan de oorlog te ontsnappen, heeft u in alle EU-landen mogelijk recht op tijdelijke bescherming. De tijdelijke bescherming geldt voor ten minste één jaar en kan worden verlengd, afhankelijk van de situatie in Oekraïne. De rechten uit hoofde van de richtlijn tijdelijke bescherming omvatten een verblijfsvergunning, toegang tot de arbeidsmarkt en huisvesting, medische bijstand en, voor kinderen, toegang tot onderwijs. Iedereen die legaal in de EU verblijft, heeft ook het recht een basisbankrekening te openen. U heeft ook het recht een basisbankrekening te openen.

U kunt een verzoek om internationale bescherming indienen in de EU

Als u tijdelijke bescherming geniet, kunt u op elk moment een aanvraag om internationale bescherming (asiel) indienen.

Als u dat doet, kan uw tijdelijke bescherming worden opgeschort zolang u de status van asielzoeker en de bijhorende rechten geniet. Als na de behandeling van de asielaanvraag geen asiel wordt verleend, en de regeling voor tijdelijke bescherming nog van toepassing is in de EU, wordt uw tijdelijke beschermingsstatus opnieuw geactiveerd.

U moet zelf nagaan welke praktijken de lidstaat toepast zodat u kunt beslissen of u om internationale bescherming verzoekt bovenop een verblijfsvergunning die uw tijdelijke beschermingsstatus aantoont.

U kunt om repatriëringsbijstand verzoeken

Als u in Oekraïne woonde en de oorlog bent ontvlucht, zult u, ongeacht uw nationaliteit en recht op internationale bescherming, toestemming krijgen om de EU binnen te komen. Als het veilig is om naar uw eigen land terug te keren, moet u contact opnemen met de bevoegde autoriteiten of organisaties om u te helpen terug te keren.

Voor repatriëringsbijstand moet u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van uw land van herkomst in het EU-land waar u momenteel verblijft. De nationale autoriteiten in het land waar u verblijft, kunnen u helpen contact op te nemen met uw ambassade/consulaat als u problemen ondervindt en kunnen u hulp bieden bij uw repatriëring.

Uw rechten als consument

Tijdens uw verblijf in de EU bent u beschermd door het EU-consumentenrecht. Deze wetgeving houdt gevaarlijke producten van de markt en zorgt ervoor dat u eerlijk wordt behandeld, of u nu een bankrekening opent, op reis gaat, een gsm-abonnement afsluit of online winkelt.

Ken uw rechten als consument