Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Priprema za odlazak iz Ukrajine

Pregled

Ako je moguće, prije napuštanja Ukrajine i odlaska u jednu od zemalja EU-a uzmite valjane putne isprave. No ako nemate putne isprave ni liječničku dokumentaciju (potvrdu o cijepljenju, test na COVID-19), to ne bi trebala biti prepreka vašem ulasku u EU.

Sve zemlje EU-a koje graniče s Ukrajinom iz humanitarnih razloga dopuštaju ulazak svim osobama koje bježe od rata u Ukrajini bez obzira na to imaju li biometrijsku putovnicu. To se odnosi i na djecu. Ako imate ukrajinsko državljanstvo i biometrijsku putovnicu, možete ući u EU predočenjem putovnice na granici. U svim drugim slučajevima zemlje EU-a prihvatit će vas iz humanitarnih razloga.

Kako možete dokazati svoje državljanstvo?

Ovo je okvirni popis dokumenata kojima možete dokazati ukrajinsko državljanstvo, čak i ako im je istekla valjanost:

  • putovnice svih vrsta (nacionalna putovnica, diplomatska putovnica, službena putovnica, zajednička putovnica i zamjenska putovnica, uključujući i dječju putovnicu)
  • nacionalne osobne iskaznice (uključujući privremene i zamjenske)
  • vojne knjižice i vojne iskaznice
  • pomorske knjižice, kapetanske službene iskaznice i pomorske putovnice
  • potvrde o državljanstvu
  • druge službene isprave u kojima se spominje ili navodi državljanstvo.

Ako imate drugo državljanstvo te vam je za ulazak u EU potrebna viza, trebali biste predočiti vizu za kratkotrajni boravak. Ako nemate vizu za kratkotrajni boravak, zemlje EU-a trebale bi vam ipak dopustiti ulazak radi lakšeg vraćanja u zemlju podrijetla.

Morate li proći granične kontrole?

S obzirom na trenutačnu situaciju u Ukrajini zemlje EU-a mogu provoditi kontrole na granicama, ali i na drugim sigurnim lokacijama udaljenima od granice. Kontrole se mogu obaviti tijekom ili nakon prijevoza do te sigurne lokacije. Možda ćete morati ostati dostupni nadležnim tijelima na toj sigurnoj lokaciji dok kontrola ne završi.

Koja su vaša prava i obveze?

Bez obzira na vaše državljanstvo imate pravo na neposrednu pomoć i informacije o svojim pravima. To uključuje privremeno sklonište i ispunjavanje osnovnih potreba, kao što su hrana i lijekovi. Dodatna prava mogu se razlikovati ovisno o statusu koji ćete dobiti u EU-u.

Policijske i druge administrativne kontrole u zemljama EU-a moguće su u bilo kojem trenutku, za potrebe sigurnosti i upravljanja migracijama. Pritom je važno da surađujete te da službenicima policije, graničnog nadzora ili drugim nadležnim tijelima predočite isprave i pružite potrebne informacije. U određenim okolnostima možda ćete tijekom tih kontrola morati ostati dostupni nadležnim tijelima u za to predviđenim objektima.

Ako ste maloljetni i sami prelazite vanjske granice, tj. bez pratnje ste ili vas u drugoj državi ne čekaju roditelji ili druge odrasle osobe odgovorne za vas, potrebno je obavijestiti državna tijela koja će vas uputiti službama za zaštitu djece.