Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Felkészülés Ukrajna elhagyására

Áttekintés

Ha Ön úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát és valamelyik uniós tagállamba utazik, lehetőleg vigye magával érvényes úti okmányait. Az úti okmányok vagy orvosi dokumentumok (oltási igazolvány, koronavírusteszt) hiánya azonban nem akadálya annak, hogy belépjen az EU-ba.

Az Ukrajnával határos valamennyi uniós ország lehetővé teszi az ukrajnai háború elől humanitárius okokból menekülők belépését, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e biometrikus útlevéllel. Ez a gyermekekre is vonatkozik. Ha Ön ukrán állampolgár és biometrikus útlevéllel rendelkezik, az útlevelének a határon történő bemutatásával léphet be az EU területére. Minden más esetben az uniós tagállamok humanitárius okokból fogadják be Önt.

Hogyan igazolhatom állampolgárságomat?

Íme egy tájékoztató jellegű felsorolás azokról a dokumentumokról, amelyek felhasználhatók az ukrán állampolgárság igazolására, még akkor is, ha már lejárt az érvényességi idejük:

  • bármilyen útlevél (nemzeti útlevél, diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, csoportos útlevél és ideiglenes útlevél, beleértve a kiskorúak útlevelét is)
  • nemzeti személyazonosító igazolvány (beleértve az ideiglenes és átmeneti okmányokat is)
  • katonakönyv és katonai szolgálati igazolvány
  • tengerész szolgálati könyv, hajóparancsnoki szolgálati igazolvány és tengerészútlevél
  • állampolgársági igazolás
  • egyéb olyan hivatalos dokumentum, amely megemlíti vagy feltünteti az állampolgárságot

Ha Ön más állampolgársággal rendelkezik, és az EU-ba való belépéshez Önre vízumkötelezettség vonatkozik, rövid távú tartózkodásra jogosító vízumát kell bemutatnia, amennyiben rendelkezik ilyennel. Ha Ön nem rendelkezik rövid távú tartózkodásra jogosító vízummal, az uniós tagállamoknak ebben az esetben is engedélyezniük kell az Ön belépését annak érdekében, hogy megkönnyítsék a származási országába való hazaszállítását.

Határforgalom-ellenőrzésen kell átesnem?

A jelenlegi ukrajnai helyzetre való tekintettel az uniós tagállamok határforgalom-ellenőrzéseket végezhetnek határaikon, illetve attól távolabb elhelyezkedő más biztonságos helyszíneken. Az ellenőrzések az adott biztonságos helyre történő szállítás közben vagy azt követően végezhetők el. Előfordulhat, hogy ezen ellenőrzések elvégzése során az adott biztonságos helyen kell maradnia, hogy továbbra is a hatóságok rendelkezésére álljon.

Milyen jogaim és kötelezettségeim vannak?

Állampolgárságától függetlenül Ön jogosult az azonnali segítségre és arra, hogy a jogairól rögtön tájékoztassák. Ez magában foglalja az Ön ideiglenes elszállásolását és alapvető szükségleteinek kielégítését, például élelmiszerhez és gyógyszerekhez jutását. A további jogok eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen jogállást kap az EU-ban.

Biztonsági vagy migrációs okból bármikor előfordulhat, hogy Önt rendőrségi és egyéb adminisztratív ellenőrzésnek vetik alá, többek között a tagállamok területén belül is. Fontos, hogy működjön együtt, valamint bocsássa a szükséges okmányokat és információkat a rendőrség, a határőrök vagy más illetékes hatóságok rendelkezésére. Bizonyos körülmények között előfordulhat, hogy az ellenőrzések során továbbra is a hatóságok rendelkezésére kell állnia az e célra kijelölt létesítményekben.

A külső határokat egyedül átlépő gyermekek – azaz azok, akiket nem kísérnek szüleik vagy más értük felelős felnőttek, illetve akiket nem kísérnek vagy várnak felnőtt ismerőseik – tájékoztassák erről a hatóságokat, akik a gyermekvédelmi szolgálatokhoz fogják irányítani őket.