Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle

Valmistautuminen Ukrainasta lähtöön

Yleistä tietoa

Jos olet lähdössä Ukrainasta ja aiot matkustaa johonkin EU-maahan, ota lähtiessäsi mukaan voimassa olevat matkustusasiakirjat, mikäli mahdollista. Matkustus- tai terveysasiakirjojen (rokotustodistus, koronavirustesti) puuttuminen ei kuitenkaan ole este EU:hun tulemiselle.

Kaikki EU-maat, joilla on yhteistä rajaa Ukrainan kanssa, päästävät kaikki Ukrainasta sotaa pakenevat alueelleen humanitaarisista syistä ja riippumatta siitä, onko tulijoilla biometristä passia vai ei. Tämä koskee myös lapsia. Jos olet Ukrainan kansalainen ja sinulla on biometrinen passi, pääset EU-maahan näyttämällä passisi rajalla. Muissa tapauksissa pääset maahan humanitaarisista syistä.

Miten voin todistaa kansalaisuuteni?

Voit todistaa olevasi Ukrainan kansalainen muun muassa seuraavilla asiakirjoilla, vaikka niiden voimassaoloaika olisi päättynyt:

  • mikä tahansa passi (kansallinen passi, diplomaattipassi, virkapassi, seuruepassi ja passin korvaava asiakirja, lasten passit mukaan lukien)
  • kansallinen henkilökortti (mukaan lukien määräaikaiset ja tilapäiset kortit)
  • sotilaspassi ja sotilaskortti
  • merimieskirja, laivurin palvelukortti ja merimiespassi
  • todistus kansalaisuudesta
  • muu virallinen asiakirja, jossa mainitaan kansalaisuus tai joka osoittaa kansalaisuuden.

Jos olet jonkin muun maan kansalainen ja sinulta vaaditaan lyhytaikaisen oleskelun oikeuttava viisumi EU:hun saavuttaessa, näytä viisumi, jos sinulla on sellainen. Jos sinulla ei ole viisumia lyhytaikaiseen oleskeluun, EU-maiden pitäisi kuitenkin sallia maahantulo ja siten helpottaa paluuta lähtömaahasi.

Tehdäänkö rajalla tarkastuksia?

Ukrainan tilanteen huomioon ottaen EU-maat voivat suorittaa rajatarkastuksia rajojen lisäksi myös muissa turvallisissa paikoissa kauempana rajasta. Tarkastuksia voidaan tehdä matkalla tai saavuttuasi tällaiseen turvalliseen paikkaan. Sinua voidaan vaatia olemaan viranomaisten saavutettavissa tässä turvallisessa paikassa näiden tarkastusten aikana.

Mitkä ovat oikeuteni ja velvollisuuteni?

Kansalaisuudestasi riippumatta sinulla on oikeus saada välittömästi apua ja tietoa oikeuksistasi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilapäistä majoitusta ja perustarpeiden tyydyttämistä, kuten ruoan ja lääkkeiden saamista. Sinulla voi olla myös muita oikeuksia sen mukaan, minkälaisen oikeudellisen aseman saat EU:ssa. Oikeudet voivat vaihdella asemasi perusteella.

Poliisi ja hallintoviranomaiset voivat suorittaa turvallisuuteen ja maahantuloon liittyviä tarkastuksia milloin tahansa EU-maiden alueella. On tärkeää, että teet yhteistyötä ja esität vaaditut asiakirjat ja tiedot poliisille, rajavartijoille tai muille toimivaltaisille viranomaisille. Joissakin tilanteissa sinua voidaan vaatia olemaan viranomaisten saavutettavissa määrätyissä tiloissa näiden tarkastusten aikana.

Silloin kun lapsi ylittää ulkorajan yksin ilman vanhempiaan tai muita hänestä vastuussa olevia tai tuttuja aikuisia tai häntä ei ota rajanylityksen jälkeen vastaan vanhempi tai muu lapsesta vastuussa oleva tai tuttu aikuinen, maahantulosta on ilmoitettava viranomaisille, jotka ohjaavat lapsen lastensuojeluviranomaisten huomaan.