Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία

#StandWithUkraine

Αντιδρώντας στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ επέβαλε πρωτοφανείς κυρώσεις που είχαν σκοπό

  • να περιορίσουν την ικανότητα χρηματοδότησης του πολέμου από το Κρεμλίνο
  • να επιβάλουν σαφές οικονομικό και πολιτικό κόστος στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας
  • να συρρικνώσουν την παραγωγική βάση της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις της ΕΕ διαβρώνουν σε βάθος τον οικονομικό ιστό της Ρωσίας, στερώντας κάθε προοπτική εκσυγχρονισμού του. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία και σε όσους την υποστηρίζουν στο πεδίο της μάχης. Θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τους ημετέρους του κ. Πούτιν. Τέλος, θα μας βρουν απέναντί τους όσοι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις ή να αναπληρώσει το πολεμικό της οπλοστάσιο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αντίκτυπος των κυρώσεων

Τα μέτρα αυτά είναι έξυπνα και αποτελούν αποτέλεσμα συντονισμού με τους συμμάχους μας. Έχουν ως στόχο τη ρωσική πολιτική ελίτ και επιβάλλουν άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Ρωσία για τον επιθετικό πόλεμο της, ενώ παράλληλα τραυματίζουν τη βιομηχανική και οικονομική ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο, να κατασκευάζει περισσότερα όπλα και να επισκευάζει τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα. Οι κυρώσεις στερούν από τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του τα αγαθά και τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να διεξάγουν πόλεμο σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας. 

Καμία από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν εμποδίζει την προμήθεια γεωργικών ειδών διατροφής, ιατρικού εξοπλισμού ή φαρμάκων για τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, τα ίδια τα γεωργικά μηχανήματα δεν υπόκεινται σε καμία απαγόρευση εξαγωγής. 

Καμία από τις κυρώσεις δεν στοχεύει το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σίτου και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com