Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina

På flykt från Ukraina – arbetsmarknaden

Läs informationen på ukrainska eller ryska: ukrainska | українська | ryska | русский

Tillgång till arbetsmarknaden

Kommissionen arbetar med olika aktörer, t.ex. de ukrainska myndigheterna och ukrainare som redan bor i EU-länderna, för att de som omfattas av tillfälligt skydd snabbt och effektivt ska komma in på arbetsmarknaden. I sina riktlinjer för att hjälpa människor som flyr från Rysslands anfallskrig mot Ukraina att få tillträde till arbetsmarknaden, yrkesutbildning och vuxenundervisning påminner kommissionen om att det finns flera verktyg på EU-nivå som stöd för det arbetet.

Flyktingarnas kompetens kan nu matchas med lediga platser tack vare pilotprojektet EU:s talangreserv som kommissionen har dragit igång tillsammans med Europeiska arbetsmyndigheten. Dessutom kan de skaffa sig nya språkfärdigheter och grundläggande it-kompetens genom nätverken i EU-pakten för kompetens.

Ukrainska har lagts till bland språken i verktyget för att kartlägga kompetensen hos personer från länder utanför EU för att hjälpa ukrainska arbetssökande och dem som vill fortsätta att studera. 

Tack vare kommissionens rekommendation för att underlätta erkännandet av akademiska examina och yrkeskompetens från Ukraina är det nu enklare för arbetsgivare och utbildningsinstitut att förstå vilka färdigheter ukrainare som kommer till EU har. 

Kommissionen har skapat en resurshubb för att hjälpa både ukrainare som vill få sina kvalifikationer erkända och dem som behöver hjälp med att tolka kvalifikationerna. Dessutom har kommissionen jämfört ukrainska och europeiska referensramar för kvalifikationer tillsammans med Europeiska utbildningsstiftelsen och EU-länderna.

Kommissionen fortsätter att stödja EU-ländernas offentliga arbetsförmedlingar som har en viktig roll att spela när det gäller aktiva arbetsmarknadsåtgärder för att se till att de nyanländas färdigheter kommer till nytta.

Dessutom stöder kommissionen insatser som praktik, språkkurser, rådgivning och yrkesutbildning via olika EU-fonder. 

EU-talangreserven

Kommissionen har lanserat en webbaserad EU-talangreserv som ska hjälpa ukrainska flyktningar att hitta jobb i EU.

Pilotversionen av EU-talangreserven finns på engelska, ukrainska och ryska och du hittar den via Euresportalen. Den samlar nationella arbetsförmedlingar, privata arbetsförmedlare och arbetsgivare i hela EU. På Euresportalen finns över 3 miljoner lediga jobb och 4 000 arbetsgivare, och nya arbetsgivare kan registrera sig.

Pilotprojektet EU-talangreserven är öppet för alla arbetssökande som omfattas av tillfälligt skydd i enlighet med EU:s direktiv om tillfälligt skydd, eller liknande skydd enligt nationell lagstiftning som ger dem rätt att arbeta.

Efter att de arbetssökande har registrerat sig går de igenom olika steg för att lägga in sina färdigheter och ladda upp sitt cv. De cv:n som registreras via EU-talangreserven är tillgängliga för arbetsförmedlingar i de deltagande länderna och för registrerade arbetsgivare i alla länder som ingår i det europeiska nätverket för arbetsförmedlingar (Eures). Arbetssökande kan också söka bland alla de lediga jobb som lagts ut på Euresportalen.

EU-talangreserven